3D-oplossingen

4C Creative Cad Cam Consultants of in het kort 4C Consultants is sinds 2002 actief op het gebied van 3D oplossingen. Het bedrijf met vier medewerkers is sinds de oprichting gevestigd in Emmen.

Edwin Rappard, directeur van 4C Consultants: "Kort samengevat wat wij doen, wij leveren 3D oplossingen. Dit betekent vooral software voor 3D modelleren (tekenen) en frezen. Dit doen wij met ZW3D, een Cad/Cam programma en wij hebben ook software waarmee wij een robot kunnen gebruiken als een freesmachine. We zijn zelfs in staat om een robot als een (erg grote) 3D printer te kunnen gebruiken. 3D scannen doen wij dus met Artec scanners.

Scannen is een proces waarbij je eigenlijk een digitale kopie maakt van een object en het maakt niet uit wat voor object het is. Je kunt denken aan het scannen van mensen voor medische toepassingen (bijv. prothese) maar net zo gemakkelijk het scannen van een auto na een aanrijding om de schade te kunnen analyseren of het scannen van een kunstvoorwerp voor een "digitaal museum" waar je virtueel kunt rondlopen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Daarnaast is het 3D scannen is een van de manieren om een 3D model te verkrijgen die je nodig hebt om 3D te kunnen printen. De noodzakelijke stap voordat je kunt printen kun je zeggen!" Het afzetgebied wordt steeds groter. "Wij hebben klanten voornamelijk in Nederland, maar ook in de rest van de Benelux. Mede door de scanners is ons klantenbestand heel erg breed en interessant. Afnemers zijn o.a. KLPD forensische Dienst, Marine, Orthopeden, Ziekenhuizen, TU Delft, TU Eindhoven, TU Twente, jachtbouwers, Viking Schaatsenfabriek, bedrijven die 3D printen aanbieden, kunstenaars en industriële klanten."

Gold Certified Partner Artec

4C Consultants werkt met producten van Artec en mag zich Gold Certified Partner noemen. "Artec heeft in 2014 het systeem ingevoerd om een onderscheid te maken tussen hun partners. Het gaat hierbij om de kennis te testen van de resellers over de scanners van Artec en van de bijbehorende software. Om deze status te bereiken moet de partner ieder jaar een examen afleggen dat ongeveer 2 uur duurt. Van alle partners van Artec (145 wereldwijd) zijn er slechts 15 Gold partners. Dit geeft de zwaarte van deze test aan. Er zijn nog twee andere partners in Nederland, maar die hebben geen enkele kwalificatie."

De mogelijkheden zijn eindeloos met 3D-printen.

Scanwedstrijd

Tijdens de partner meeting in oktober 2016 heeft Artec voor haar partners een scanwedstrijd gehouden. "Artec organiseerde afgelopen jaar een wedstrijd onder alle resellers wereldwijd wie de beste scan kon maken. En we kwamen als 4C als beste uit de bus! We zijn niet alleen ontzettend trots maar dit was ook weer een geweldige erkenning van de kwaliteit die we onze klanten te bieden hebben."