Veenvaart

ONTDEK EN GENIET VAN EEN METAMORFOSE IN HET VEENVAARTGEBIED

'Woest en ledig' was het in Drenthe in vroeger tijden: zo ook in het veenvaartgebied in Zuidoost-Drenthe. Met het winnen van turf kwam dit gebied in ontwikkeling. Turfwinning voor eigen gebruik, voor brandstof van steenbakkerijen en aardappelmeelfabrieken en later als verkoop voor economisch gewin. Voor de winning moest het door de eeuwen heen gevormde hoogveen ontwaterd worden: er ontstond een uitgebreid wijk- en kanalenstelsel waardoor de later gewonnen turf ook weer vervoerd kon worden in aansluiting op al bestaande waterwegen. De turfwinning is verleden tijd, het nog resterende hoogveen wordt nu internationaal gezien als een uniek gebied qua flora en fauna. Het landschap vertoont nog altijd de kenmerken van het 'woest en ledige' karakter van weleer.


'Rondje Drenthe'
In 2013 werd onder de naam 'Veenvaart' de vaarverbinding Erica - Ter Apel geopend. En het is deze vaarverbinding met daarin het 5,5 kilometer lange nieuw gegraven Koning Willem-Alexanderkanaal, die het varen mogelijk maakt van Zuidoost-Drenthe naar het Friese Merengebied, Overijssel, Twente en vice versa. Zo is er nu een kortere vaarverbinding met Duitsland mogelijk en kan ook een 'rondje Drenthe' gevaren worden. Hiermee is niet alleen een knooppunt van oude vaarwegen hersteld. Door deze ontsluiting van het gebied is er ook een andere dynamiek in deze regio ontstaan. Vaarvoorzieningen en faciliteiten rondom het varen zijn sterk verbeterd en het activiteitenaanbod is op een hoger plan gerealiseerd.


Kunst, cultuur, ruimte en rust
De aandacht voor historie en cultuur in het veenvaartgebied is ook sterk toegenomen. Zo kent het gebied karakteristieke lintdorpen langs deze Veenvaart met een rijkdom aan cultureel erfgoed waaronder monumenten, streekmusea en kunstwerken. Daarnaast kun je parels in het landschap bezoeken, zoals het Bargerveen en het grensoverschrijdende Bourtanger Moor in Duitsland. Er is veel ruimte en rust met volop gelegenheid voor wandelen en fietsen. Ook is er gelegenheid om uiteenlopende dagattracties te bezoeken. Het veenvaartgebied is meer dan een 'kanaal met een verhaal' alleen. Maak het allemaal mee! Er is voor 'elck wat wils'.

Op de website van de Veenvaart vind je meer informatie, bijvoorbeeld over de specifieke route met voorzieningen en bootverhuur.Verblijf in het Veenvaartgebied

Als het om eten, drinken en overnachtingen gaat, is er volop keuze in het Veenvaartgebied. Bekijk:

De mogelijkheden om te overnachten

Het horeca-aanbod in de regio

Evenementen in regio, onder andere 'Muziek aan't waoter' op 7 juli in Emmer-Compascuum

Foto: André Zwake
Foto: André Zwake


Op deze pagina vind je informatie over:

- Rondvaarten en sloepverhuur
- De schaapskooi in het Bargerveen en huifkartochten
- Activiteiten zoals wandelen, fietsen en evenementenHUUR EEN SLOEP OF MAAK EEN GROEPSVAART!

De Veenvaart beleef je het meest intens vanaf het water. Zin om een dagje te gaan varen? Dat kan met je eigen boot maar er zijn ook meerdere mogelijkheden om een boot te huren of een georganiseerde vaartocht te boeken.

Op de Snikke Johannes Veldkamp kun je van april tot november een vaartocht maken. Je kunt aan boord ontspannen van het landschap genieten, al dan niet met een gids en met versnaperingen. Op 11 juli en 5 augustus 2018 is het ook mogelijk om individueel of met een klein gezelschap mee te varen met anderen op de Snikke. Aanvullende informatie hierover vind je via deze link.

Heb je geen eigen boot maar wil je wel een middagje varen? Een sloep huren kan op een aantal plaatsen langs de Veenvaart: in Nieuw-Amsterdam,  Klazienaveen, en Barger-Compascuum.Ontdek de grootste schaapskooi van Europa

In Weiteveen, vlak naast de begraafplaats op een zandkop van de Hondsrug, is onlangs een prachtige schaapskooi gerealiseerd. Met ruim 100 koeien en meer dan 1000 schapen de grootste (en de mooiste!) van Europa. De kooi heeft een schapendrift in de richting van het natuurgebied. 

Via de lucht en neerslag valt er teveel stikstof in het Bargerveen waardoor het gras harder groeit dan de heide en veenmossen. De schapen en koeien helpen dus bij het natuurbehoud. 

De Schaapskooi heeft de vorm van een oude plaggenhut en zit deels in de grond. Het restaurant 'Bij Wollegras' is annex.

In het Bargerveengebied is het mogelijk is om een huifkartocht te maken. Dit kan onder andere op 7 augustus 2018 met de Veenland Express.

Foto: André Zwake
Foto: André Zwake


Geniet van alle activiteiten

Het Veenvaartgebied leent zich naast het varen bij uitstek om te gaan wandelen en fietsen. Op de website van het Drents Landschap vind je de meest uiteenlopende wandel- en fietsroutes. Er zijn ook meerdere knapzakroutes in de omgeving. Ook andere evenementen mee maken? Bekijk dan de Uitagenda!

Golfen in een prachtige omgeving

In het Veenvaartgebied kunnen golfliefhebbers op drie locaties hun hart ophalen. Neem bijvoorbeeld het Hampshire Hotel Zuid-Drenthe, gelegen naast een 9 holes golfbaan met oefenfaciliteiten.

Of ga naar Golfparc Sandur. Een mooi golfpark voor 9 uitdagende holes aan de zuidrand van Emmen. De zwerfkeien op de baan zijn markeringen van de ijstijden die dit gebied gevormd hebben. De golfroute voert door het bos, over heuvels en langs water. Zeer geschikt dus voor een dagje golfen! 

Wil je graag een middag golfen in Drenthe zonder GVB? Dan ben je bij het Sportlandgoed in Zwartemeer aan het goede adres! Zij hebben ook compleet verzorgde golf-uitjes voor families en bedrijven, inclusief eten en drinken.

Nieuwsgierig geworden?

De Veenvaart was te zien in het RTL4-programma VaarTV. In vogelvlucht wordt het prachtige gebied van Nieuw-Amsterdam tot Ter Apel in beeld gebracht. Ben je nieuwsgierig naar de Veenvaart? Dan kun je hieronder een kijkje nemen!

RTL4 - VAARTV AFLEVERING 2 (2014): VEENVAART