Veenpark in Barger-Compascuum

Het is 1966 als er ter ere van het 100-jarig bestaan van het dorp Barger-Compascuum door de dorpsbewoners een compleet authentiek veendorp wordt nagebouwd; 't Aole Compas.

Nog altijd bestaat dit dorpje van plaggenhutten en is onderdeel van het Veenpark. Het Veenpark is, met 160 hectare, inmiddels het grootste museum van Nederland.
Hoewel er een tweede veenkoloniaal museumdorp Bargermond is verrezen, is ‘t Aole Compas nog steeds het kloppend hart van het museale deel van het park. Een hart in de schaduw van de oude eiken, op verend veen waardoor je bij elke stap de hartslag voelt. Een dorpje van huisjes van turf, met stukken van de bovenste laag van de veengrond, plaggen, als dakbedekking. Een dorpje van plaggenhutten.

Lopen mag, maar hoeft niet in het Veenpark. Door de tijd reizen doe je met de twee treinen en de boot. Het hele park kan worden bekeken zonder grote afstanden te voet af te leggen. Je rijdt en vaart er door de twee nostalgische dorpen en een natuurlijk hoogveengebied met echte turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er elke dag aan het werk.

Compascumer Dagen

Op een aantal dagen (woensdagen en donderdagen ) in de zomer komt het dorp volledig tot leven en waan je je als bezoeker even in de 19e eeuw. Je ervaart de levende geschiedenis in een Drentse Veenkolonie! Een unieke belevenis voor de bewoners van Drenthe en de toeristen in onze provincie.

Tijdens deze bijzondere dagen komt het park nog meer dan anders tot leven. De dorpen zijn bewoond, de ambachtslieden aan het werk en de veldwachter probeert samen met de pastoor en de kapelaan het kleurrijke dagelijks leven in de veenkolonie in goede banen te leiden.

Het is allemaal onderdeel van de levendige Compascumer Dagen die door het Veenpark samen met de historische vereniging ‘t Aole Compas worden georganiseerd.

Bijna 100 mannen, vrouwen en kinderen zetten het leven, wonen en werken in een Drentse Veenkolonie voor de bezoekers in scene. Op straat en in de bedrijfjes en winkeltjes waant de bezoeker van nu zich in de periode tussen 1866 en 1966. Het maken van worst en klompen, het smeden van ijzer, de geur van versgebakken brood. De klanken van de accordeon worden verstoord door het ratelen van houten wielen, als de vrijwillige brandweer uit moet rukken. Het hele dorp in rep en roer! En ondanks alles is het toch een tijd waarin alles nog heel gewoon was.

Meer informatie

De compascumer dagen zijn op 24, 25, 31 juli en 1, 7, 8, 14 en 15 augustus 2019

Veenpark Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
0591-324444
www.veenpark.nl

Kaartjes kopen met korting?

Via deze link kan je kaartjes kopen met korting!