Wandeling langs boerenerven in Zuidbarge

Zuidbarge

Natuur & Actief

Op zondag 28 april houdt de Werkgroep Boerenerven Drenthe in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap van 11.00 – 13.00 uur een wandelexcursie langs de boerenerven in Zuidbarge.

Drentse boerenerven

Het (boeren)erf is een belangrijke schakel tussen de boerderij en het landschap. Door het verdwijnen van het traditionele boerenbedrijf verdwijnt langzaam maar zeker ook de eenheid tussen boerderij, landschap en erf. Nieuwe of oude bewoners toveren het erf om in hun persoonlijke paradijs, compleet ingericht naar steeds wisselende en elkaar snel opvolgende tuintrends. Boerenerven verworden tot wezensvreemde eilanden in het eenvoudige, harmonische Drentse landschap. Het verdwijnen van fruitbomen en het te pas, maar meestal te onpas, toepassen van leilinden op het erf spreekt boekdelen.

Zuidbarge

Oorspronkelijk was Zuidbarge samen met Noordbarge een zelfstandige Marke in de Zuidoosthoek van Drenthe. Bij de opheffing van de Drentse Marken in de 19e eeuw is ze opgegaan in de Gemeente Emmen. De oude dorpskern is nog duidelijk zichtbaar en heeft zijn rust behouden. In Zuidbarge vinden we aan de Rietlandenstraat ook één van de twee rijks monumentale boerenerven van Drenthe. Tijdens de wandeling zullen we uiteraard bij dit erf stilstaan en vertellen waarom dit erf een rijksmonument is.

Werkgroep Boerenerven

De Werkgroep Boerenerven zet zich actief in voor het behoud van het traditionele, authentieke boerenerf. Vooral het belang van het behoud van de eenheid tussen boerderij, erf en landschap krijgt veel aandacht. De Werkgroep wil de mensen leren kijken, want dan kun je bewuster een keuze maken. U hoort het allemaal tijdens de excursie.

Meer informatie

  •  Tijd: 11.00 – 13.00 uur
  • Start locatie: op de kruising van de Rietlandenstraat en de Halvemaanweg
  • Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis