TOONKUNSTKOOR EMMEN met klassieke en eigentijdse spiritualiteit.

Op zaterdag 5 oktober 2019 verzorgt TOONKUNSTKOOR EMMEN (TKE) in de Goede Herderkerk te Emmen een concert met werken van Joseph Haydn (Stabat Mater), Arvo Pärt (Berliner Messe) en Pēteris Vasks (Pater Noster). Het concert begint om 19.45 met een korte toelichting op het programma. Koor en solisten staan onder leiding van Iassen Raykov.

Berliner Messe

Hoewel er niet of nauwelijks sterk herkenbare raakvlakken zijn tussen de muziek van Vasks(1946) uit Letland en die van de Est Arvo Pärt(1935), is er wel degelijk sprake van een gemeenschappelijke noemer: beide – nog levende - componisten schrijven gemakkelijk aansprekende, niet al te complexe mystieke en spirituele muziek. Daarmee weten zij bij een groot aantal liefhebbers de juiste snaar te raken.

De Berliner Messe van Arvo Pärt werd gecomponeerd voor de negentigste Katholikentag in Berlijn in mei 1990, de eerste na de val van de Berlijnse muur. Alhoewel de Berliner Messe haar vaste plaats in concertrepertoire heeft, ze wordt ook gebruikt als onderdeel van de traditionele katholieke liturgie. Het Pater Noster (Onze Vader) van Pēteris Vasks stamt uit 1991. Vasks gebruikt naast het koor alleen strijkers. Deze begeleidende strijkers klinken statig, gedragen en licht tegelijk; het geeft de compositie een lichtheid, die klassieke muziek uit de Baltische staten wel vaker heeft. Na deze Baltische componisten is het aan Joseph Haydn (1732-1809) om het concert af te sluiten met het klassieke Stabat Mater. De virtuoze Haydn, de vader van de symfonie, de Haydn van de grote koorwerken als Die Jahreszeiten en Die Schöpfung. Zijn Stabat Mater - over het diepe verdriet van de moeder die haar zoon aan het kruis ziet sterven - klinkt, ondanks de grote tragiek van het verhaal, niet compleet dramatisch. Soms lijkt het zelfs vrolijk!

Aan dit concert wordt medewerking verleend door Heleen Koele - sopraan, Helena van Heel – alt, William Knight – tenor en Kees Jan de Koning – bas. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door het Nederlands Begeleidingsorkest. De toelichting wordt verzorgd door de musicus Peter Laport. Algehele leiding Iassen Raykov.

Meer informatie

Toegangsprijs: €27,50; Studenten, CJP en <18jr: €22,50
Goede Herderkerk, Oude Roswinkelerweg 30 te Emmen.
Aanvang: 19.45. Kerk open: 19.15.

Kaartverkoop via The Read Shop XL Vermeer, Noorderstraat 38 te Emmen, per telefoon 0591-675457 of via www.toonkunstkooremmen.nl.