Tom Poes, verzin een list!

Informatieve lezing van Peter Geudeke over Marten Toonder en de Bommelsaga. Marten Toonder was een kunstenaar, een begenadigd tekenaar en een veelzijdig verhalenverteller. Zijn oeuvre is heel divers het omvat namelijk talloze strips, cartoons, illustraties, tekenfilms, verhalen, essays, gedichten en een autobiografie. Ten diepste beschouwde Toonder zichzelf als een ‘verhaaltjesverteller’, waarbij hij gebruik maakte van alle verschillende kunstvormen.

In de 19e eeuw wordt het moderne stripverhaal geboren en vanaf de jaren 20 in de vorige eeuw komt de strip tot bloei. Wie kent 'Kuifje' en 'Asterix',' Felix de kat' en 'Donald Duck' niet? En daarnaast 'Flipje' en 'In de Soete Suikerbol'. Met als hoogtepunt het werk van Marten Toonder en zijn Bommelsaga met 177 verhalen over Tom Poes en Heer Bommel.

Op 16 maart 1941 kwam Tom Poes het dagblad De Telegraaf binnenwandelen. Niemand had kunnen denken dat Toonder het met deze strip tot 1986 uit zou houden. Toch stonden de verhalen over Heer Bommel en Tom Poes 45 jaar lang in de krant, daarmee vormen zij een buitengewoon omvangrijk oeuvre met bijna twaalfduizend tekenstroken en bijbehorende teksten. Wat deze stripserie extra uniek maakt, is de duidelijk zichtbare ontwikkeling ervan. In de loop van enkele decennia groeide de strip van sprookjesachtige verhaaltjes voor kinderen uit tot literaire verhalen met een volwassen thematiek. Hoewel Toonder zijn publiek bleef aanspreken als ‘oplettende lezertjes’ is zijn tekenstijl, de personages en het taalgebruik over de jaren heen geëvalueerd. Aan de hand van beeldmateriaal geeft Peter Geudeke een kort overzicht over het ontstaan, de ontwikkeling en de verschillende types van het stripverhaal en we maken uitvoerig kennis met het leven en werk van Marten Toonder. Ook horen we over zijn bronnen en thema’s voor de verhalen van Tom Poes en Heer Bommel. Een bijzondere plaats daarin betreft de relatie met filosofische en religieuze motieven, van het taoisme tot de bijbel. Praktisch alle Bommelverhalen eindigen met een “eenvoudige, doch voedzame maaltijd”. We hopen dat deze lezing over die verhalen overdrachtelijk gezien ook als zo’n maaltijd wordt ervaren.

Aanmelden

Je kunt voor deze lezing vooraf kaarten bestellen via de website van de Bibliotheek of via aan de balie. Bij de entreeprijs is een kop koffie / thee tijdens de pauze inbegrepen.
Locatie: Bibliotheek Emmen
Kosten: €2,00 (€5,00 voor niet-bibliotheekleden)
Kaartjes te bestellen via: www.bibliotheekemmen.nl