Poëziemiddag bij de bibliotheek in Emmen

Noorderplein 101, Emmen

Kunst & Cultuur, Lezingen

Op zondagmiddag 27 januari neemt bibliotheek Emmen een voorschot op de Poëzieweek 2019. In het Leescafé van de bibliotheek aan het Noorderplein wordt een gevarieerd programma neergezet met tal van dichters en muziek van rapper Haas. Het programma is van 13.30 tot 15:30 uur en is gratis.

De 7e Poëzieweek bezingt de vrijheid. Van 31 januari t/m 6 februari 2019 is vrijheid de rode draad die de geschenken en evenementen van de Poëzieweek verbindt. In een gedicht is alles mogelijk. Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend en daarom moet zij gevierd worden. Poëzie is bij uitstek het genre om de vrijheid te bezingen. In een gedicht is alles mogelijk. Een dichter kan in zijn gedachten en gedichten zijn wie hij wil zijn en zijn verbeelding laten spreken. In een gedicht zijn alle gedachten vrij.

Speciale gast deze middag is de (snel)dichter en slammer Mischa van Huijstee. Van 2010 tot 2012 was hij stadsdichter van Assen. Hij publiceerde werk in verzamelbundels en in het Drentse literaire tijdschrift Roet. In 2015 deed hij met succes mee aan diverse slams. Via het winnen van de North Sea Poetry slam en de halve finale NK poetry slam drong hij door tot de finale NK poetryslam 2016. Samen met kunstenaar Marijke van Es maakt hij, vaak in opdracht, sneldichtschilderijen onder de titel ‘Hij Tikt, Zij Kwast’.

Jeffrey de Haas is een creatieve duizendpoot en getalenteerd rapper. Hij begint zijn carrière als professioneel jeugdvoetballer bij S.C. Heerenveen. Rond zijn 18e gaat hij zijn creativiteit in een geheel andere tak van sport gebruiken; hij begint met het schrijven van teksten. Sinds kort speelt Haas met zijn eigen band. Hij kent zijn oorsprong in de hiphop maar valt met zijn nieuwe nummers goed in het pop Genre te plaatsen. De melodieuze raps en pakkende refreintjes zorgen voor een muzikale beleving die elke hiphop en pop liefhebber moet zien. Tijdens de poëziemiddag houdt Rapper Haas het klein. Hij wordt deze middag muzikaal vergezeld door zijn gitarist.

Natuurlijk ontbreken ook de gemeentedichters van Emmen niet. Een groep dichters, die de inwoners van Emmen met regelmaat regelmatig trakteren op een actueel gedicht. Op dit moment maken Berendy Gähler, Joep van Ruiten, Bertus Beltman, Eddie Zinnemers en Peter Veen deel uit van deze groep.

Jong talenten zijn er ook! Anna Sophie Bakker en Eva Broekmann. Anna Sophie Bakker was in 2017 al eens genomineerd voor de Cultuurprijs Emmen 2017 (aanmoedigingsprijs) en bracht op haar 15e al een dichtbundel uit. Eva Broekmann deed mee aan de Kunstbende 2017, dé wedstrijd voor jong creatief talent in verschillende kunstdisciplines. Tijdens de voorronde in Drenthe werd Eva tweede in de categorie ‘Taal’.