Open Monumenten Dagen Emmen 2019

t/m

Op zaterdag 14 en zondag 15 september worden in Nederland de Open Monumenten Dagen georganiseerd. In de gemeente Emmen is de organisatie hiervan in handen van de Historische Vereniging ZuidOost Drenthe. Het thema van dit jaar is “Plekken van Plezier”.

Bewegwijzerde fietsroute

Deze plekken zijn met name op Erica en in Schoonebeek gevonden. Het accent van de OMD ligt dit jaar op Erica.
Bij de R.K. Kerk aan de Kerkweg verzorgt wethouder Jisse Otter zaterdag om 14.00 uur de opening van de Open Monumenten Dagen. Onder het genot van een gratis kopje koffie kunt u hier naar diverse orgelconcerten luisteren.
Op Erica is door de Historische Kring een bewegwijzerde fietsroute uitgezet, die u naar en langs de andere deelnemers aan de OMD leidt. Dit boekje is bij de kerk verkrijgbaar.

Ook op Erica is één van de deelnemers “het Smalspoormuseum” aan de Griendtsveenstraat 140. Eveneens op zaterdag, maar dan om 13.00 uur opent wethouder Robert Kleine hier de foto-tentoonstelling in verband met het 35-jarig bestaan van het museum. Hier wordt dan ook voor de eerste keer de recent gerestaureerde Henschel Locomotief aan het publiek gepresenteerd.
De toegang tot het museum is gratis en voor de rondritten gelden gereduceerde prijzen.

Ook in Emmen diverse deelnemers

In Schoonebeek kan de Zandstrooiboerderij aan de Burg. Osselaan worden bezocht.
Als extra’s voert ’t Aol Volk” hier tweemaal een verkorte versie van de Boerenbruiloft op. (14.00 en 16.00 uur)

In Emmen zijn de deelnemers “Het Nabershof”, het Museum “Ergens in Nederland”, de Joodse Synagoge, de Grote Kerk, in Nieuw-Amsterdam “Het van Goghhuis”, de molen “Nooitgedacht”, de Noorderkerk, in Zuidbarge de molen “Zeldenrust”, in Emmer-Compascuum de molen “Grensgezicht”, in Barger-Compascuum “Het Veenpark” en het Hoogveenkerkhof en in Nieuw-Dordrecht “Collectie Brands”, van waaruit rondwandelingen onder leiding van een gids worden georganiseerd.

Meer informatie

Openingstijden kunt u vinden in een handzaam programmaboekje, gratis verkrijgbaar bij de deelnemers en o.a. bij Tourist Info Emmen. De informatie is ook terug te vinden op de website van de Historische Vereniging ZuidOost Drenthe.