Nedersaksische avond met (pop)acts in Erica!

't Schienvat, Erica

Concerten & Muziek

‘De Bakkerszoak giet Nedersaksisch – Bert Hadders en Joost Dijkema presenteren Kokeleko’

Op vrijdag 25 januari organiseert Stichting The Bake Shop een avond die volledig in het teken staat van het Nedersaksisch, met onder andere Bert Hadders en Joost Dijkema die hun theatershow ‘Kokeleko’ naar ’t Schienvat op Erica brengen.

Onder de noemer ‘De Bakkerszoak giet Nedersaksisch’ organiseert Stichting The Bake Shop een avond rondom de theatertournee van Bert Hadders en Joost Dijkema, ‘Kokeleko’: Twee mannen, twee gitaren en een hoop verhalen en liedjes over de Gronings-Drentse veenkoloniën. 

Kokeleko

Bert Hadders is natuurlijk bekend als frontman van De Nozems, maar de afgelopen jaren schreef hij ook liedjes voor het RTV Noord-programma ‘De Centrale’. Luisteraars gaven een zwengel aan het Rad van Kokeleko en over het onderwerp waarbij het pijltje stopte, schreef Bert dan een liedje. Veel songs gaan over de historie van de Veenkolonies en het leven in het Noorden. Zo zijn er nummers over de landbouwstaking van 1929 waarbij Eltjo Siemens het slachtoffer werd van schermutselingen tussen stakers en de marechaussee, het uitgaansleven van Oude Pekela in de jaren vijftig, de groenteboer in de Oosterparkwijk en turfgospels uit de tent van het Leger des Heils.

Deze songs staan centraal in het programma ‘Kokeleko’, maar natuurlijk komen er ook hits voorbij uit de Nozems-tijd. De charismatische Hadders neemt zijn publiek mee in zijn fraai verhalende liedjes, en wordt daarin bijgestaan door de Drentse Stadjer Joost Dijkema, op gitaar en banjo.

Melissa Meeuwisse en Nulviefteg.

Naast Hadders en Dijkema speelt ook Melissa Meeuwisse met haar band in ’t Schienvat. Meeuwisse won het Dreents Liedtiesfestival, en stond begin december op het Suns Europe festival, het songfestival voor muziek in minderheidstalen. Ze zingt popliedjes in het Nederlands, Engels en vooral in het Nedersaksisch

Uit Groningen komt de band Nulviefteg, het Groningstalige zijproject van leden van Chaplains, uit de Stad, die bij RTV Noord eens werden uitgedaagd in dialect te schrijven. De eerste song die daar uit kwam was een cover van Shawn Mendes’ ‘Stitches’, maar tekstschrijver Alex Luttjeboer had de smaak te pakken, en in 2018 gaat de eerste Groningstalige plaat van Nulviefteg uitkomen.

De Bakkerszoak giet Nedersaksisch, een avond vol verhalen en liedjes, verteld en gezongen in het Gronings en het Drents. 
Vrijdag 25 januari in ’t Schienvat op Erica, vanaf 20.30u.
Kaartjes kosten €12,50 in de voorverkoop en €15,00 aan de kassa