Muzikale lezing door Leendert van der Valk

Journalist Leendert van der Valk neemt je mee op een reis door de geschiedenis van de popmuziek. Bij veel grote namen uit de muziekgeschiedenis is de invloed van voudou duidelijk te zien en te horen, van Robert Johnson tot Jimi Hendrix, van Nina Simone tot Beyoncé. Ook salsa en de Surinaamse kaseko-muziek hebben invloeden vanuit voudou. Als je erop let en namen of termen als Legba, obeah, Yoruba, Dahomey, Marie Laveau, orisha en Ibeyi in titels en songteksten herkent, kom je voudou overal tegen.

Voudou

Muziek is van groot belang in voudou-rituelen. De van oorsprong West-Afrikaanse religie focust zich op het in trance raken door de goden, waarbij muziek misschien wel de allerbelangrijkste katalysator is. Ritmes en liedjes die zich vanuit Afrika over een groot deel van de wereld hebben verspreid, gingen meestal ‘gedwongen op reis’, via talloze slavenschepen. De ‘Nederlandse bijdrage aan de verspreiding van voudou-ritmes over de wereld’, zoals Van der Valk het enigszins cynisch omschrijft, ging ten koste van honderdduizenden levens. In Haïti ziet hij hoezeer voudou verweven is met politiek en op veel plekken, zoals in Mississippi, liever niet over voudou gesproken wordt. Niet alleen de invloed op de hedendaagse popmuziek, maar ook inzicht in het eeuwenoude geloof dat in zijn diverse verschijningsvormen, nog altijd springlevend is.
In april 2017 kwam het tweede reisboek van Leendert van der Valk uit: 'Voudou – van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden'. Over dit boek gaat deze lezing waarbij Leendert van der Valk u meeneemt op een reis van de Amerikaanse Deep South via Haiti, Cuba en Suriname naar West-Afrika. In zijn boek benadert van der Valk het onderwerp met een open blik, nieuwsgierig, en met de wil om het zelf zoveel mogelijk mee te maken. Dus danst hij tijdens rituelen enthousiast mee op voudou-ritmes en komt hij op plekken waar witte buitenstaanders normaal gesproken niet welkom zijn. Hij zoekt voudou-priesters op, vraagt de goden of hij over ze mag schrijven en brengt zelfs een offer. Naast het boek is er ook een cd verschenen, dit album is de soundtrack bij het boek Voudou. Kijk hier voor een korte impressie. 

Leendert van der Valk

Leendert van der Valk  (1980) is journalist voor o.a. NRC Handelsblad. Zijn grote liefde is evenwel de zwarte muziek: jazz, blues, funk en soul. Van een Togolese vriend leert Van der Valk dat waar hij een lekkere beat hoort, hij een voodoosi, een godheid, hoort spreken. Het is het begin van een zinderende speurtocht naar de goden in Van der Valks platenkast. Op zoek naar de religieuze wortels van de popmuziek maakte hij twee muzikale ontdekkingsreizen langs het spoor van de voudou-goden en beschrijft deze in zijn boeken 'Duivelsmuziek' en 'Voudou'. Zijn meermaals herdrukte boek 'Duivelsmuziek - Op de fiets van Memphis naar New Orleans' (2011) werd door de Nederlandse reisboekhandels verkozen tot beste reisverhaal van 2011 en bereikte de shortlist van de Bob den Uyl Prijs 2012.

Aanmelden

Entreekaarten voor deze muzikale lezing zijn verkrijgbaar via de webshop van de bibliotheek of via de balie in de bibliotheek. Het is aan te bevelen om de entreekaarten van te voren te bestellen, want vol = vol. Kosten: €4,00 (€10,00 voor niet-bibliotheekleden). Locatie: Bibliotheek Emmen