Lezing over Jan Wolkers in de Bibliotheek van Emmen

Noorderplein 101, Emmen

Kunst & Cultuur, Lezingen

Op maandagavond 4 maart is er in de bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen een lezing over de één van Nederlands meest kleurrijke schrijver en kunstenaar Jan Wolkers. De lezing wordt gegeven door Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers.

Jan Wolkers

Jan Hendrik Wolkers (Oegstgeest,1925) was een Nederlandse schrijver, beeldhouwer en schilder. Hij werd bekend met de romans als  ‘Terug naar Oegstgeest’ (1965) en ‘Turks fruit’ (1969).

De boeken van Wolkers hebben sterk autobiografische elementen en in sommige speelt de afgunst tegenover de (schoon)ouders een rol. Andere thema's die veel voorkomen in het werk van Wolkers zijn (lichamelijk) verval en de dood. Op zijn eerste schilderijen gebruikte hij ook het thema dood, dat waren bijvoorbeeld stillevens met schedels. Wolkers kwam vroeg in aanraking met de dood. Hij weigerde verscheidene prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs (toegekend 1982) en de P.C. Hooft-prijs (1989). In weerwil van zijn grote bekendheid als schrijver heeft Wolkers altijd te kennen gegeven dat hij zichzelf in de eerste plaats beeldhouwer voelde.

Officïele biograaf

Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Na een aantal jaren als literair redacteur bij dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij, is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus. Hij maakte voor Teleac een aantal radioprogramma’s en treedt op als interviewer en presentator bij literaire bijeenkomsten in het land. Blom is de officiële biograaf van Jan Wolkers.

Zo is het genoeg’ (2008) is het verslag van het laatste jaar van Jan Wolkers. Op 19 oktober 2017, op de tiende sterfdag van Jan Wolkers, verscheen het langverwachte ‘Het litteken van de dood’, de indrukwekkende biografie van over de beeldhouwer-schilder-schrijver, over het rebelse leven van een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland.

In deze lezing is er speciale aandacht voor de liefdesroman ‘Turks Fruit’. Centraal in dit verhaal staat de relatie van de een beeldhouwer en een liftster, welke een dramatische wending krijgt als de jonge vrouw ernstig ziek wordt. Een theaterbewerking van dit boek is op vrijdag 1 maart te zien in het Atlas Theater.

Meer informatie

Datum: 4 maart
Begintijd: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur
Locatie: Bibliotheek Emmen
Kosten: €5,00 (niet-bibliotheekleden € 7,50)