Lezing: Lessen in geluk

Lezingen

Op zondagmiddag 20 januari geeft psychologe Agnes Schilder een lezing over de herkomst van geluk en de toekomst van positieve psychologie: de wetenschap van geluk. De lezing wordt gehouden in de bibliotheek aan het Noorderplein en begint om 13.30 uur. Entreekaarten zijn verkrijgbaar via de website van of aan de balie van de bibliotheek.

Lessen in geluk gaat over de positieve psychologie, een recente stroming binnen de psychologie waarin onderzoek gedaan wordt naar welbevinden en optimaal functioneren. Naast resultaten van onderzoek ook aandacht voor praktische tips over hoe je zelf je geluksniveau kunt verhogen. Om morgen meteen mee aan de slag te gaan!

Wat is geluk?

Nederland staat al jaren in de top 10 van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. In 2018 stonden we op plaats 6, net als in 2017 (bron: World Happiness Report 2018). Wat betekent dat? Valt geluk wel te vangen in getallen? Zijn we inderdaad gelukkiger dan vroeger? Helpt positief denken zoals vaak beweerd wordt of is realisme uiteindelijk toch beter? Misschien moet je gewoon geluk hebben om een beetje gelukkig te kunnen worden?

Gelukkig zijn, dat wil iedereen wel. Maar hoe bereik je dat? Wat maakt mensen gelukkig en hebben we zelf invloed op ons geluk? Word je gelukkig als je beter presteert of presteer je beter als je gelukkig bent? Worden we gelukkiger naarmate we ouder worden? Is er een relatie tussen gezondheid en geluk? Is het nastreven van geluk (ook) een taak van de overheid of hebben we ons geluk vooral in eigen hand? In deze lezing praten we over de zin en onzin van streven naar geluk. Is geluk inderdaad een keuze of denken we dat maar en is geluk helemaal niet zo maakbaar als sommige mensen beweren?

Positieve psychologie

Lange tijd hield de psychologie zich vooral bezig met wat niet goed ging, met (psychisch) ziek zijn en de behandeling daarvan. Net voor het jaar 2000 ontstond er in de psychologie een nieuwe stroming: de positieve psychologie. Deze psychologen houden zich in tegenstelling tot de traditionele psychologie niet bezig met wat er mis gaat in de levens van mensen en met het oplossen van hun problemen maar met wat er goed gaat en wat mensen laat floreren. Wat heeft bijna 20 jaar onderzoek en theorieën over geluk en welbevinden opgeleverd? Wat maakt dat we juist nu zo bezig zijn met geluk? En, komen we al een stapje dichterbij?

Agnes Schilder

Agnes Schilder is (toegepast) psycholoog, docent, coach en trainer met een passie voor de positieve psychologie. Ze is eigenaar van ACT too, als hogeschoolhoofddocent verbonden aan de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool en gastdocent bij diverse andere opleidingen waaronder de HOVO Seniorenacademie. Samen met collega’s van binnen en buiten de Hanzehogeschool leverde ze een bijdrage aan de ontwikkeling van de Master Healthy Ageing Professional en de post-HBO leergang Positieve Psychologie. Agnes is onder de indruk van wat de positieve psychologie kan betekenen voor mensen en organisaties en vertelt daar graag over.