Lezing in Bibliotheek Emmen over de opera ‘Carmen’

Bibliotheek Emmen

Op dinsdag 22 oktober geeft muziekdocent Gerard van der Laan op uitnodiging van de Volksuniversiteit Hoogeveen en Bibliotheek Emmen een lezing over de beroemde opera ‘Carmen’ van Georges Bizet. De lezing start om 14.00 uur in de bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de website van Volksuniversiteit Hoogeveen.

 

Carmen

Het tragische verhaal van korporaal Don José, die verliefd wordt op het rebelse en verleidelijke zigeunermeisje Carmen, is bijna anderhalve eeuw na Bizets dood nog steeds een van de geliefdste opera’s ter wereld. En dat terwijl het werk bij de première in 1875 nog een enorme schok veroorzaakte, vanwege de ongekende passie van Carmen en de tragische afloop. De meeslepende muziek van Bizet versterkt de typisch Spaanse sfeer, waar tegen de achtergrond van een stierengevecht in Sevilla de befaamde crime passionel plaatsvindt.

Bizet

Alexandre César Léopold (Georges) Bizet (1838 -1875) was een Frans componist die vooral bekend is geworden door zijn opera’s  ‘Carmen’ en ‘De Parelvissers’ en zijn orkestsuites ‘L'Arlésienne’.

Als muzikaal wonderkind studeerde Bizet vanaf zijn negende jaar aan het Conservatoire national supérieur de musique van Parijs waar hij vele competities won.

De opera ‘Carmen’ zou uitgroeien tot één van de bekendste en populairste opera’s ter wereld. Alleen Bizet maakte dit succes niet mee. Kort na de première overleed hij op 36-jarige leeftijd.