Lezing De School van Barbizon en de impressionisten

Het van Gogh Huis, van Goghstraat 1, Nieuw Amsterdam

Lezingen

De School van Barbizon is een Franse stroming van schilders die in de periode 1830 tot 1870 werkten in de omgeving van het Franse plaatsje Barbizon. De lezing hierover wordt gehouden in het van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam.

Uitgangspunt

Uitgangspunt was het schilderen van landschappen, zonder opsmuk, als reactie op de romantiek. Er werd geschilderd in de vrije natuur, waarbij veel aandacht besteed werd aan het neerzetten van kleuren die een bepaalde stemming aangaven. De manier van schilderen wordt wel beschouwd als voorloper van het impressionisme.

Inspiratie

Welke invloed hebben deze voorlopers op het werk van Vincent van Gogh gehad?
Waar haalden de schilders uit de periode 1830-1900 hun inspiratie vandaan en op welke manier gaven ze uiting aan hun talenten? Het blijkt achteraf één van de meest interessante periodes uit de kunstgeschiedenis te zijn en is ook nu nog steeds heel populair onder museumbezoekers.
Tijdens een lezing, met power point presentatie, zal Hannie de Graaf antwoord geven op deze vragen en over de omstandigheden van die periode vertellen.
Van vele kunstenaars uit deze periode zal hun geschiedenis worden verteld en schilderijen vertoond.

Meer informatie

De lezing is vrijdag 18 oktober van 19:30 tot 20:30 uur en vindt plaats in het van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam. De entree bedraagt € 6,50 per persoon.