Lezing: De Notenkraker van Tsjaikovsky

Bibliotheek Emmen, Noorderplein , Emmen

Kleinschalige activiteiten voor inwoners, Lezingen

Op dinsdag 17 december start in de bibliotheek van Emmen een drieluik met lezingen over de muzikale erfenis van de componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky. De eerste lezing van Gerard van der Laan gaat over misschien wel zijn meest beroemde stuk: de muziek voor ‘De Notenkraker’.

De Notenkraker

Het verhaal speelt zich af rond een kerstboom en kerstgeschenken. Het ballet ging al in 1892 in première in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg. Ondanks de eerste kritische recensies werden de choreografen juist aangetrokken door de muziek van Tsjaikovsky. Het ballet staat garant voor schitterende decors, prachtige kostuums, adembenemende beheersing van de dansers, samen met de klanken van een subliem orkest. Dat alles wordt getoond tijdens deze lezing.

In het drieluik worden verder de kamermuziek (7 januari) en de opera Evgeny Onegin (21 januari) van Tsjaikovsky belicht.

Gerard van der Laan studeerde aan het Utrecht Conservatorium en was vele jaren pianodocent aan de muziekschool in Hoogeveen. Hij is een pianist in hart en ziel en draagt niet alleen zijn kennis en passie over als docent, maar treedt ook op als concertpianist, als begeleider, en in kamermuziekensembles. Al meer dan twaalf jaar verzorgt hij lezingen over verschillende muzikale onderwerpen.

Meer informatie

Kaarten à € 10,- zijn te bestellen via www.volksuniversiteithoogeveen.nl/cursussen-emmen