Lezing - da's aandere taol door Anne Doornbos

Herenstreek 11, Emmen

Lezingen

In deze lezing die Anne Doornbos zondagmiddag  6 oktober zal verzorgen in Museum Collectie Brands, staat hij stil bij de geschiedenis van het Nedersaksisch en zal hij ook voordragen uit eigen werk.

Drentse streektaal

Anne Doornbos is schrijver en voorvechter van de Drentse taal. Hij groeide op in Erica en is tegenwoordig woonachtig in Een. Doornbos schrijft al sinds zijn dertiende en begon zijn schrijverschap met teksten en gedichten voor het school- en jeugdcabaret. Eind jaren ’90 stortte hij zich op de Drentse streektaal en schreef hij vele korte Drents-talige verhalen, gedichten en columns. Doornbos stond ook aan de wieg van het Huus van de Taol waar hij van 2007 tot begin 2019 actief was als voorzitter. Hoogtepunt van zijn voorzitterschap was de ondertekening van een convenant waarin het Nedersaksisch wordt erkend als volwaardig onderdeel van de Nederlandse taal op 10 oktober 2018. Hierin beloven het Rijk en regionale overheden het Nedersaksisch te gaan beschermen en te bevorderen. Tevens presenteerde Anne Doornbos in 2018 zijn eerste boek ‘De Paddenvanger’. Een Drents-talige thriller in Scandinavische stijl over inspecteur Freek Rossing die een moordzaak in Rolde onderzoekt. Het boek werd goed ontvangen en bekroond met de Dagblad van het Noorden streektaalprijs 2018.

Meer informatie

De lezing begint om 14:00 uur bij Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht. Er bij zijn? Graag van te voren opgeven via mail: activiteitmcb@gmail.com. Wanneer de bevestigingsmail is ontvangen is de aanmelding voltooid. Geen internet? Bellen kan ook, tijdens openingstijden via telefoonnummer: 0591-393400. De entreeprijs bedraagt €6,- per persoon (excl. consumpties). Op de dag zelf graag bij de receptie betalen. Dit kan contant of met de pin.