Geschiedenis intens voelbaar in nieuwe opera De Synode

t/m

Dordrecht

Concerten & Muziek

Muziektheater Hollands Diep brengt van 10 t/m 26 mei 2019 een nieuwe opera op de planken: De Synode- polderkoorts in de Lage Landen. Het wordt het sluitstuk van 180 dagen uitbundige culturele programmering waarmee de stad 400 jaar Dordtse Synode herdenkt.

Scharnierpunt in de Nederlandse geschiedenis

Diepe haat, brandend verlangen en innige devotie. Die drie ingrediënten zetten precies 400 jaar gelden ons land volledig op zijn kop. Het scheelde maar weinig of er was in 1619 een hevige burgeroorlog uitgebroken. En waarom? Een politieke en religieuze twist liep volledig uit de hand. De remonstranten tegen de contraremonstranten, de 'bavianen' tegen de 'slijkgeuzen'. Muziektheater Hollands Diep maakt een zinderende voorstelling over dat bijna vergeten scharnierpunt in onze geschiedenis.

Parallel met nu

In de opera volgen we de houthandelaar Maarten Harpertszoon. Hij gaat ten onder aan zijn pogingen de toekomst voor hemzelf, zijn dochter en zijn onderneming veilig te stellen in een uiteenvallend land, waarin mensen zich verschansen in het eigen gelijk en elkaar alleen nog de maat nemen. Klinkt dat laatste bekend?

Jonge topcomponist

De opera werd in opdracht van Muziektheater Hollands Diep gecomponeerd door de jonge en internationaal doorbrekende componist Jan-Peter de Graaff. En ook tekstschrijver Yuri Robbers heeft een bijzondere achtergrond: hij is neurofysiologisch onderzoeker en docent biologie. De regie is in handen van David Prins voor wie het de eerste grote productie wordt als nieuwe artistiek leider van Hollands Diep.

Dirigent Mark Biggins, een Brits supertalent

Nog maar kort geleden studeerde dirigent Mark Biggins af met onderscheiding aan de Royal College of Music. In zijn nog piepjonge carrière dirigeerde hij o.a. het koor van de English National Opera, het Norwegian Radio Symphony Orchestra en het University of London Symphony Orchestra. Hij werkte samen met o.a. Bernard Haitink en Vladimir Jurowski, het Bach Collegium Japan en de New York Philharmonic.

Meer informatie

Voor meer informatie en kaarten bekijk de website.