Film 'Op hoop van zegen' in de bibliotheek

Noorderplein 101, Emmen

Voorstellingen

Nederlandse literaire klassieker op het witte doek! Op hoop van zegen is een film uit 1986, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Herman Heijermans uit 1900. De film gaat over de zware omstandigheden van de vissers en hun familie die slechts instrumenten waren in de handen van rijke bazen uit de bovenlaag.

Nadat de 15-jarige Barend, de jongste zoon van Knier, wier man en twee kinderen op zee zijn omgekomen, voor zijn ogen een schipper heeft zien doodgaan wijst hij het uitzichtloze vissersleven van de hand. Hij zoekt ander werk, maar het blijkt niet mogelijk uit het armzalige bestaan weg te komen. De oude vissersboot De Hoop is niet meer zeewaardig. Reder Bos laat hem toch weer uitvaren, zonder hem grondig te laten repareren. Hiermee wil hij een ongeluk veroorzaken, omdat hij het geld van de verzekering kan opstrijken. Uiteindelijk gaat Barend met zijn broer Geert, die een poosje in de gevangenis heeft gezeten en die vanwege zijn socialistische opvattingen door Bos niet geliefd is, aan boord van De Hoop. Tijdens een hevige storm vergaat De Hoop.

Op hoop van zegen geeft inzicht in de maatschappij van destijds. Het belangrijkste thema is in dit verband het standenverschil: de arbeider (zeeman) is een instrument in de handen van de rijke baas, die niet op een leven meer of minder kijkt. Barend zet zich af tegen het vissersbestaan, maar leert dat afkomst bepaalt.

De film is te zien op zondag 20 januari van 14:00 tot 15:30 uur. De kosten zijn € 2,50. Kaarten zijn  verkrijgbaar via www.bibliotheekemmen.nl

Deze film is tevens een samenwerkingsproject met het Atlastheater. Bezoekers van de toneelvoorstelling 'Op hoop van zegen', geprogrammeerd op 24 januari 2019, hebben op vertoon van hun entreekaart van het Atlastheater gratis toegang bij deze avond. Kaarten voor de musical zijn hier verkrijgbaar.