Etsen van Rembrandt

t/m

Grote kerk, Schoolstraat 5 Emmen

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar staat Rembrandt centraal in de Grote Kerk in Emmen met een bijzondere expositie van zijn etsen.

Omdat veel van zijn platen en etsen verloren zijn gegaan, bestaat er geen volledige verzameling. Door middel van heliogravure gaat rembrandt-etchings.nl alle koperen etsplaten opnieuw maken. Met deze werkwijze is het mogelijk de aanschaf van hoogwaardige etsen voor iedereen toegankelijk te maken. Met  dank aan het Rijksmuseum dat uitermate ondersteunend is geweest bij het verkrijgen van de benodigde bestanden.

De kunstwerken

De eerste veertig etsen zijn inmiddels gereed en deze zijn samen met twee koperen etsplaaten en afdrukken te zien tijdens de expositie. Er zijn  zelfportretten, scènes uit het dagelijkse leven, naakten, portretten, studies en landschappen te zien.

  • Alle etsen hebben dezelfde afmetingen als de originele etsen van Rembrandt, maar worden wel op modern papier gedrukt.
  • Om te voorkomen dat de etsen als vervalsing doorgaan, worden ze aan de achterkant voorzien van een stempel en met het certificaatnummer van rembrandt-etchings.nl geleverd. 
  • Van koperen etsplaten kunnen geen onbeperkte hoeveelheden afdrukken worden gemaakt. Omdat Rembrandt een zeer verfijnde lijnvoering had, kunnen er waarschijnlijk niet meer dan 50 tot 70 afdrukken per plaat worden gemaakt.
  • In tegenstelling tot wat tegenwoordig gebruikelijk is worden de drukken niet genummerd omdat dit in de tijd van Rembrandt ook niet gebruikelijk was. 

De prijzen variëren van 60 – 95 euro, afhankelijk van grootte en ook zijn er nog een aantal werken van 110 en één kunstwerk van 180 euro. In de kerk komen ook twee koperen etsplaten te liggen en de afdrukken daarvan. Bezoekers kunnen met behulp van een contactloep zelf de lijnen van de etsen goed bekijken.

Meer informatie

De Officiële opening is op zaterdag 9 november om 15.00 uur, graag heten wij u welkom.
De expositie vindt plaats van 9 tot en met 23 november in de Grote Kerk van Emmen. Wij zijn open op woensdag, donderdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Het kan helaas voorkomen dat de kerk gesloten is i.v.m andere activiteiten, kijk hiervoor even op de website: www.grotekerkcultureel.nl