Drentse wintertradities

Bibliotheek Klazienaveen

Lezingen

Een historische lezing door Henk Nijkeuter over de midwintertijd van kerst tot en met het nieuwe jaar. Een aantal typische Drentse tradities rond deze tijd zullen de revue passeren.

De tradities

Waar komt het verhaal van de kerstman vandaan en hoe komt het dat we massaal een dennenboom met lichtjes in huis zetten? Oude Drentse wintertradities komen ruimschoots aan bod, zoals bijvoorbeeld het steffenen. Kinderen uit arme gezinnen gingen op tweede kerstdag de boerderijen langs om een rijmpje op te zeggen voor de koeien. Als dank kregen ze van de boerin een fikse boterham. Boerenzoons en knechten haalden op diezelfde dag de paarden van stal en reden in groepjes van dorp tot dorp. Als ze bij een herberg of een kroeg aankwamen, kregen ze te paard van de kastelein een borrel.

Nog meer tradities

Ook rond oud en nieuw waren er allerlei gebruiken, zoals bijvoorbeeld het schieten met geweren. Tegenwoordig gaan we in veel dorpen nog op nijjaorsvisite, worden er ijzerkoeken of knieperties gebakken en wordt er gesleept met van alles wat los en vast zit. Dat laatste ontaardde ook vroeger vaak in vandalisme; dat is kennelijk iets van alle tijden. Henk Nijkeuter is kenner van Drentse volksgebruiken en de Drentse literatuur en is werkzaam in het Drents Archief als hoofd Collecties en Publiek.

Meer informatie

Tarief: €2,00 (€5,00 voor niet-bibliotheekleden)
Aanmelden via: www.bibliotheekklazienaveen.nl