De verbeelde werkelijkheid

Noorderplein 101, Emmen

Lezingen

In zijn lezing ‘De verbeelde werkelijkheid’ op neemt drs. Marc Roth je mee naar het meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea. Met zijn reisorganisatie ‘Roth Spark Travel’ organiseert hij reizen naar dit land, waarvan je een groot gedeelte nog altijd niet bezoeken kunt.

Wat is waar en wat is de werkelijkheid?

Tijdens georganiseerde reizen bezoek je plekken, plaatsen en dingen waar Noord-Korea zelf trots op is en ogenschijnlijk lijkt alles van bovenaf geregisseerd. Je mag niet alleen de straat op en wordt altijd begeleid door twee gidsen en een chauffeur. Maar als je alleen, of met een kleine groep, bent zijn er soms mogelijkheden om ‘buiten de gebaande paden’ te gaan.

Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land transformeert zich de laatste jaren tot een ‘socialistische sprookjesstad’ in een bijna surrealistisch decor. Verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Dit zie je ook op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt dus voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En is de werkelijkheid die we te zien krijgen überhaupt wel waar? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze ‘Westerse bril’?

Voorafgaande aan de lezing worden er twee documentaires over Noord-Korea vertoond. Beide films zijn vrij toegankelijk.

Meer informatie

De lezing wordt gehouden in de Bibliotheek van Emmen op zaterdag 9 maart en begint om 14:00 uur. De entree is voor niet-leden € 5,- en voor leden € 3,50. Kaarten bestellen? Dat kan via www.bibliotheekemmen.nl of aan de balie van de bibliotheek.