De Bakkerszoak giet Nedersaksisch met Swinder en NulViefteg

SCC 't Schienvat , Erica

Concerten & Muziek

Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot 'moi' wil singer-songwriter Bas Schröder (1983) jarenlang niets weten van het dialect dat in zijn geboortedorp gesproken wordt. Na een aantal studies, baantjes, bandjes en harten versleten te hebben volgen rond 2012 de eerste voorzichtige pogingen iets in het dan nog exotische Gronings te schrijven.
 

Door enige kennis van het dialect en zodoende met het Groninger Woordenboek van K. ter Laan op tafel ontstaan onder de naam Swinder (Zwerver) de eerste teksten. Over gebroken harten en kapotte klokken, over drank, landbouw en werkloosheid: Skik meets Big Star.
De single 'Noar Stad' wordt het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013 en levert de inmiddels vijfkoppige band optredens op in onder meer De Oosterpoort en Vera en op festivals als Eurosonic, Welcome to the Village, Hongerige Wolf, Here Comes The Summer en Noorderzon. Door deze goedgevulde agenda en de nodige positieve persaandacht staat Swinder geprogrammeerd op Noorderslag 2015.

In 2017 zette Lutjeboer de formatie Nulvieftig (050) op. Daarin speelt naast Lutjeboer (gitaar) onder meer Remko Wind (piano), Marten van der Ploeg (bas), André (Kid) van Hees (drums) en Klaas Post (gitaar).
Nulviefteg speelt Groningstalige muziek zoals Schiere dag en Funky vout’n.
De streektaalgroep won de Bosklopperbokaal 2018 voor de single t Leed is al laank leden.