Dag van de Wilsverklaring

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft zaterdag 5 oktober uitgeroepen tot de Dag van de Wilsverklaring. Steeds meer Nederlanders willen de regie houden over hun levenseinde. Dit begint met het vastleggen van hun wensen in een wilsverklaring. Iedereen kan terecht bij het speciaal voor deze dag ingerichte infopunt Wilsverklaringen in Emmen. Er worden ook korte lezingen gehouden over wilsverklaringen. Bezoekers kunnen daarnaast binnenlopen voor een gesprek met een NVVE-consulent voor advies of informatie.

De wilsverklaring

Om iedereen in Nederland de gelegenheid te geven zich te informeren worden door de NVVE in 13 steden verspreid door het land informatiepunten ingericht, waaronder in Emmen. Van 12:00 uur tot 16:00 uur worden lezingen gehouden over wilsverklaringen en is er gelegenheid om vragen te stellen. Bezoekers kunnen daarnaast een gesprek voeren met een NVVE-consulent voor persoonlijk advies. De lezing geeft onder andere inzicht in welke wilsverklaringen er zijn, wat je ermee kunt regelen, wat erin moet staan, hoe je ze bespreekt met de (huis)arts en waarom het niet nodig is naar een notaris te gaan om een wilsverklaring op te stellen.

Vastleggen

In een wilsverklaring leggen mensen hun wensen over hun levenseinde vast. Er kan bijvoorbeeld in worden opgenomen of je bij ondraaglijk lijden voor euthanasie in aanmerking wil komen, of welke medische behandelingen je in bepaalde situaties absoluut niet meer wilt. Ook kan worden opgeschreven wie er namens de opsteller wensen kenbaar mag maken als deze dat zelf niet meer kan. De NVVE heeft kant-en-klare wilsverklaringen die van een persoonlijke toelichting kunnen worden voorzien. Een ondertekende wilsverklaring is een officieel document dat zijn rechtsgeldigheid niet kan verliezen. Wel is het verstandig om de wensen geregeld te bespreken met de (huis)arts, zodat deze ervan overtuigd blijft dat de wensen weloverwogen en nog altijd aanwezig zijn.

Meer informatie

Meer informatie en aanmelden: www.nvve.nl/dagvan. Wie zich aanmeldt kan een gratis blanco set wilsverklaringen afhalen bij het infopunt.
Locatie: ATLAS Theater 
Toegang is gratis.