Geopark De Hondsrug

Het Hondsruggebied

Het Hondsruggebied is een groot gebied dat bijna geheel Oost en gedeeltelijk Noord-Drenthe beslaat. Vanaf september 2013 heeft het Hondsruggebied van UNESCO de status van Europees Geopark gekregen en is daarmee het eerste Geopark in Nederland. Het gebied heeft deze erkenning gekregen vanwege de combinatie van boeiende geologie, een bijzonder landschap en de opvallende invloed van de mens. 

Op expeditie in het Hondsruggebied

Om de verhalen achter het ontstaan van het Hondsruggebied te leren kennen zijn er expedities ontwikkeld. Elke expeditie begint in een Expeditiepoort. Dat is bijv. een museum of een bezoekerscentrum, met een  permanente Geoparkexpositie. Daarnaast bestaat de expeditie uit Hotspots in het Hondsruggebied. Hotspots zijn plaatsen waar een deel van het verhaal zichtbaar is. Het kunnen plekken in het landschap zijn maar ook bijvoorbeeld kleine musea of informatiecentra. In het veld kunt u de expeditie beleven met de app Annodrenthe/GeoparkDeHondsrug op de smartphone of tablet.

Geopark De Hondsrug
Van alle tijden....

Expeditie veen

Vele eeuwen lang werkten er mensen achter de Hondsrug aan de overkant van het riviertje de Hunze. Daar staken ze turf uit de natte bodem. We brengen u naar de plekken waar nog iets te zien is van de onmetelijke weidsheid van de Drentse venen. Onderweg hoort u hoe mensen leefden en werkten in het veen. De Expeditie Veen laat u de plekken zien waar het turfverleden van het Hondsruggebied levend gebleven is.

Geopark De Hondsrug - Expeditie veen

Expeditie kunst

Al bijna 250 jaar is de Hondsrug een inspiratiebron geweest voor kunstenaars. Wat ze zochten was afhankelijk van de tijd waarin ze leefden, maar de bijzondere natuur was altijd hoofdzaak.

Vanaf 1772 trokken schilders te voet met een schetsboekje en later in volle bepakking met een opvouwbare schildersezel, een dito krukje, parasol/paraplu en schilderkistje met alle kleurtjes erin de natuur in om dat ene motief en precies die lichtval mee naar huis te nemen.

Geopark De Hondsrug - The broken circle