Geopark De Hondsrug

Het Hondsruggebied

Het Hondsruggebied is een groot gebied dat bijna geheel Oost, gedeeltelijk Noord-Drenthe en een stukje Groningen beslaat. Het gebied loopt vanaf de stad Groningen tot en met Coevorden en het in het Zuidoosten gelegen Bargerveen hoort er ook bij.

Vanaf september 2013 heeft het Hondsruggebied van UNESCO de status van Europees Geopark gekregen en is daarmee het eerste Geopark in Nederland. Het gebied heeft deze erkenning gekregen vanwege de combinatie van boeiende geologie, een bijzonder landschap en de opvallende invloed van de mens. 

Op expeditie in het Hondsruggebied

De Hondsrug UNESCO Global Geopark is een geologisch, ecologisch en cultuurhistorisch rijk en boeiend gebied. Het landschap kenmerkt zich door de aanwezigheid van bossen, heidevelden en beekjes die de glooiende velden doorsnijden. Ook vind je in dit gebied tientallen mysterieuze hunebedden, grafheuvels en restanten van karrensporen. Op de hoger gelegen gronden, liggen esdorpen met hun karakteristieke Saksische boerderijen. Zij ademen de sfeer van het leven van kleine boerengemeenschappen uit het verleden. Aan de Zuidoost kant vind je de veengebieden, ontstaan door het afgraven van veen dat na droging als brandstof werd verkocht.

Geopark De Hondsrug - The broken circle

Geopark De Hondsrug
Van alle tijden....