Natuurpark Veenland

Vlinders, planten en vogelsoorten

Het Internationaal Natuurpark Veenland is het gebied dat aan Nederlandse zijde het Bargerveen omvat. Aan Duitse zijde het Wesuweer Moor, Rühler Moor, Versener Heidesee, Fullener Wald, Provinzialmoor, Geestmoor en het Dalum-Wietmarscher Moor (zie kaart). Ooit was het het grootste aaneengesloten veenmoeras en hoogveengebied van Europa, het Bourtanger Moor. Tot op de dag van vandaag is het groots en veelzijdig. Uniek presenteert het Natuurpark een divers landschapsmozaïek vol kleur: okergele zandvlaktes en paarse heidevelden, blauw-groene veenlandschappen en bruine turfwinningsgebieden, frisgroene weilanden en goudgele graanvelden – een buitengewoon natuur- en belevingsruimte. Het Natuurpark is het leefgebied voor talrijke met uitsterven bedreigde dier- en plantensoorten. Het is een ruimte voor recreatie voor natuurliefhebbers en belevingsruimte voor (her)ontdekkers van natuurlijke en culturele schatten.

Download hier de kaart!

Grenzeloos veen

Het veengebied stopt niet bij de landsgrens. Het Natuurpark streeft naar een samenhangend gebied, zoals de natuurlijke omgeving is. Door de geplande fiets- en wandelwegen, grensoverschrijdende routeverbindingen en tweetalige informatievoorziening wordt het mogelijk om letterlijk grenzeloos te genieten van het gebied, op verschillende manieren.

Bezoek het Bargerveen

Het Bargerveen is toegankelijk voor wandelaars en fietsers. De wandelroutes variëren in lengte van ruim 1 tot 7,5 km. De routes zijn gemarkeerd met paaltjes.