De Veenvaart

De Veenvaart

Met de opening van het Koning Willem-Alexanderkanaal tussen Erica en Ter Apel in juni 2013 is het mogelijk geworden om heel Drenthe rond te varen. De vaarroute vanaf Nieuw Amsterdam/Veenoord naar Ter Apel wordt de veenvaart genoemd. De Veenvaart voert u langs het hoogveenreservaat Bargerveen en door de hoogveengebieden Berkenrode en Oosterbos. Hier ziet u hoe een groot deel van Nederland eruit zag voordat het afgraven van turf begon. Even verderop loopt de route dwars door het Veenpark. Dit openluchtmuseum brengt u terug naar de tijd van de veenafgravingen. U kunt hier ook aanleggen en op de boot overnachten.  

Aanlegplaatsen Veenvaart

In de regio Emmen zijn de volgende aanlegplaatsen:

  • Nieuw Amsterdam / Veenoord
  • Klazienaveen en Klazienaveen Noord
  • Oranjedorp
  • Barger-Compascuum.
  • Emmer-Compascuum
  • Ter Apel

Gezelligheid bij de Koppelsluis

Een onderdeel van de nieuwe vaarverbinding is de indrukwekkende Koppelsluis in Klazienaveen. De koppelsluis, waarbij twee sluizen achter elkaar staan, zorgt ervoor dat een hoogteverschil van vijf meter wordt overbrugd. De sluis is daarmee een attractie op zich.

Op een warme zonnige dag is het heerlijk vertoeven rondom de Koppelsluis. U kunt er wandelen, fietsen of vanaf het terras genieten van de vele boten. 

Ontdek de Veenvaart

Een kijkje nemen?

De Veenvaart was te zien op RTL programma VaarTV. In vogelvlucht wordt het prachtige gebied van Nieuw-Amsterdam tot Ter Apel in beeld gebracht. Ben je nieuwsgierig naar de Veenvaart? Dan kun je hieronder een kijkje nemen!

De Veenvaart in vogelvlucht

Varende Vaarkrant Telegraaf

Een redacteur van De Telegraaf ontdekte de Veenvaart, lees hier zijn verhaal.‪