Veenvaart Festival

Tweede Veenvaartfestival voor inwoners en bootjesmensen.

Zaterdag 3 en zondag 4 september wordt er bij de Spaarsluis van het Koning WA Kanaal bij Oranjedorp een tweedaags promotiefestival gehouden met een zeer gevarieerd programma. Uiteenlopend van presentaties van de acht dorpen langs de Veenvaart en van organisaties en instellingen werkzaam in het Veenvaartgebied tot een aantrekkelijk cultureel programma op beide dagen met korte excursies, live muziek en extra’s als varen met De Snikke en rijden met de Veenlandexpress. Bezoek en deelname aan alle activiteiten is gratis. Voor informatie: www.veenvaart.nl 

Na de ingebruikname van het Koning Willem Alexander Kanaal in 2013 is de Veenvaart een begrip geworden. Het gegraven kanaal zorgde voor ontsluiting van de regio Zuidoost Drenthe; het is nu mogelijk om zowel een rondje Drenthe te varen als ook om via veel kortere vaarroutes het noorden van het land, het midden en westen van het land als ook Duitsland te bereiken.

Nu, drie jaar later is ook de Veenvaartcoöperatie actief. Deze eind 2014 opgerichte vereniging met een bestuur en leden die alle acht dorpen langs de veenvaart vertegenwoordigen heeft als doel om onder meer de vaarrecreatie te stimuleren, om de faciliteiten in de acht dorpen langs de veenvaart te verbeteren en om ook de gehele veenvaartregio met al haar aantrekkelijkheden beter en meer onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Zowel uit de regio zelf als ook van verder weg met het oog op toerisme en recreatie. Nu Emmen nog culturele gemeente van Drenthe is tot oktober biedt het programma ‘Van Goede Grond’ mede de mogelijkheid om beide promotiedagen te organiseren.

De veenvaartcoöperatie is vooral een samenwerkingsverband van Eop’s en handelsverenigingen uit alle acht dorpen langs de veenvaart die werken aan de realisatie van  zaken als bebordingen, aanlegsteigers en andere faciliteiten die moeten leiden tot een verbetering van algehele voorzieningen en faciliteiten ten behoeve van de veenvaart in elk dorp. En ook om de aantrekkelijkheid van de regio, het achterland van de veenvaart, als het gaat om musea, natuurgebieden, toeristische attracties en de bijzonderheden van elk dorp afzonderlijk, beter over het voetlicht te brengen.

In vervolg op de officiële opening door de provincie Drenthe in 2013 en het daaropvolgende veenvaartfestival van dorp tot dorp langs de veenvaart door het Erfgoednetwerk Emmen heeft de veenvaartcoöperatie nu de gelegenheid aangegrepen om een tweede veenvaartfestival te organiseren. Er wordt een grote tent geplaatst bij de Spaarsluis waarin veel van de activiteiten plaats vinden.

De deelnemende dorpen zijn: Nieuw Amsterdam/Veenoord, Erica, Klazienaveen, Oranjedorp, Nieuw Dordrecht, Klazienaveen Noord, Barger-Compascuum en Emmer-Compascuum.

Deelnemende organisaties zijn:  Staatsbosbeheer en collega-organisaties, Hondsrug Unesco Geopark , het Van Gogh Huis, het Industrieel Smalspoormuseum, Museum Collectie Brands, de gemeente Emmen  in samenwerking met SMRE, TIP en Recreatieschap Drenthe, het openluchtmuseum Veenpark, Erfgoednetwerk Emmen en aanverwante organisaties als Drents Archief en waterschappen. Ook is er informatie van de Watersportvereniging Emmen eo en wordt het plan voor een overdekte haven met als werktitel ‘Orange Harbor’ toegelicht.

“Er is nog veel onbekendheid met het gebied in veel opzichten. Ook bij inwoners uit de regio. Beide dagen bieden de gelegenheid om daar in samenhang en door middel van samenwerking wat aan te doen. Dat moet ook omdat anders de eerste euforie over de realisatie van het Koning WA Kanaal en alles wat zich daar om heen afspeelt niet gevolgd wordt door het creëren van vervolgperspectieven”.

Download hier de gratis flyer.

De 3 vaartochten met de snikke 'De Johannes Veldkamp' zijn volgeboekt. Het is niet meer mogelijk om een kaartje te kopen.