Topontwikkelaar Vasco Games

Misschien heb je wel eens een van deze populaire Google Play spellen gespeeld: Flight Simulator, Truck Simulator of San Andreas Real Gangsters 3D. Maar wist je dat deze games in Emmen worden ontwikkeld bij Vasco Games?

Begonnen als internetcafé

Vasco games ontstond in een klein internetcafé in Emmermeer. Commercieel directeur Niels Benjamins vertelt: “In dat internetcafé maakte onze eigenaar zijn eerste game, dat is inmiddels alweer 10 jaar geleden. Kort daarna begonnen we met een websites met flash-games. Dit zijn websites waarop je gratis spelletjes speelt. Op het hoogtepunt hadden we 50 miljoen unieke bezoekers per maand. Wij verdienden ons geld met advertenties op deze websites en aankopen die de bezoekers doen in een game.”

Vasco Games is uitgegroeid tot een van de grootste gameontwikkelaars van Nederland.

Topontwikkelaar volgens Google

3 jaar geleden besloot het bedrijf om de overstap te maken van games op websites naar games voor mobiele telefoons. “In 2012 lanceerde Google de PlayStore, waar je games kan downloaden voor op je mobiel. Kort daarna zijn wij mee gegaan met deze trend. In het eerste jaar hadden we 186 miljoen downloads. Inmiddels hebben we ruim 1200 games op de Play Store waarvan een aantal toppers met 25 miljoen downloads in totaal.”

Eind december werd dit beloond met het predikaat ‘topontwikkelaar’ van Google. Google kijkt welk bedrijf het hoogste aantal downloads heeft, wat de kwaliteit van de games is, maar ook hoe consequent een game scoort. “We zijn er enorm trots op dat wij het derde bedrijf in Nederland zijn die het predikaat heeft gekregen. We werken ook nauw samen met Google om te zien hoe we onze games kwalitatief nog beter kunnen maken en welke trends we verwachten.”

In de keuze voor welke games het bedrijf ontwikkelt, laat Vasco Games zich vooral leiden door trends. “Elke maand gaan we brainstormen om te bepalen welke games we in die periode gaan ontwikkelen. Een aantal eindigt al na de brainstorm sessie, de rest werken we uit in een wireframe. Dat is een soort tekening waarin we laten zien welke onderdelen we in de games willen verwerken. Met anderen ideeën gaan we verder. Sommige simpele games zijn in een week klaar, aan andere games werken we soms wel 8 weken.”

Na 10 jaar is Vasco Games uitgegroeid tot een van de grootste gameontwikkelaars van Nederland, werken er 50 werknemers en gaat de groei maar door. “We zijn in 2012 echt op het juiste moment ingestapt. Op dit moment hebben we zo’n 5% van de markt in Nederland in handen en is onze ambitie om het grootste gamebedrijf van Nederland te worden.”