Biodiesel

De regio Zuidoost-Drenthe staat bekend om zijn maakindustrie. Vooral op het vlak van kunststoffen, polymeren, vezels en garens. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar we hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, worden schaarser en de sector is opzoek naar alternatieven. Afgelopen jaar is een aantal Emmense bedrijven verenigd in SUSPACC (Sustainable Products and Chemicals Cluster). Bedrijven die hierbij aangesloten zijn, zijn allemaal bezig met het ontwikkelen en aanbrengen van duurzame vernieuwingen in gangbare producten.

De komende tijd belichten we alle acht bedrijven binnen SUSPACC. Wie zijn ze? Wat maken ze? En wat is er uniek aan hun duurzame manier van produceren? In deel 6 van deze reeks maken we kennis met Sunoil Biodiesel. Dit bedrijf is de eerste biodieselproducent van Nederland.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord

Sunoil Biodiesel is zowel in binnen- als buitenland een bekende en vertrouwde speler op de biodieselmarkt. Dankzij de ervaring in proces- en productontwikkelingen, marktkennis en relatiebeheer levert Sunoil Biodiesel een hoog kwalitatief product aan verschillende markten. Sunoil verwerkt voornamelijk gebruikt frituurvet en dierlijke vetten tot biodiesel, ofwel de zogenaamde ‘advanced biodiesel’. Verder is Sunoil Biodiesel ISCC-EU geregistreerd en toont daarmee aan dat Sunoil Biodiesel duurzaam wordt geproduceerd en er actief wordt bijgedragen aan het terugdringen van de CO2 uitstoot tot wel 95%. Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog op de agenda van het bedrijf. Zo is Sunoil Biodiesel een erkend leerbedrijf en zetten ze zich in voor verschillende maatschappelijke doelen.

Samenwerking zorgt voor succes

Sunoil Biodiesel is lid geworden van SUSPACC. Wat is daarvoor de reden? Directeur Wilfred Hadders: “Wij zijn een bedrijf dat dagelijks bezig is met duurzaamheid. Ook wij weten dat fossiele grondstoffen niet langer de maat kunnen zijn voor onze huidige economie. Toen wij in 2006 begonnen met het bedrijf wilden wij het verschil maken. Het is een lange strijd sinds de oprichting, maar ondertussen zijn we wel uitgegroeid tot een begrip. Zowel regionaal, landelijk en zelfs internationaal. Dat is mooi. De lange adem die je nodig hebt is daarin wel iets waar je tegen moet kunnen. Gelukkig heeft het ons uiteindelijk gebracht waar we nu zijn. Een organisatie met een hoog bewustzijn voor economische ontwikkeling en groei, maar altijd met respect voor de omgeving. Naast onze hoofdactiviteit, het maken van biodiesel, zien we ook steeds vaker een rol voor ons weggelegd in de circulaire economie en het sluiten van kringlopen. Zo is een van de grootste nevenstromen bij het maken van biodiesel glycerine. En juist dat kan weer worden gebruikt als grondstof voor verschillende andere industrieën. Vorig jaar heeft dit er zelfs nog toe geleid dat we in een consortium van bedrijven en kennisinstellingen hebben kunnen bijdragen aan het realiseren van ‘s werelds eerste 100% Biobased PET binnen de kunststofindustrie. Wat betreft SUSPACC ben ik daarom van mening dat het belangrijk is dat je het niet alleen doet. Juist de bundeling van bedrijven en krachten zorgt ervoor dat je dingen bereikt. Kijk maar naar het voorbeeld van het 100% Biobased PET. Juist de samenwerking zorgt voor succes.”

Bekijk de video!