Wordt ‘Letter from Rembrandt’ van Ingo Leth uit Emmen uitgeroepen tot 'Schilderij van het jaar'?

Ruim twee maanden hing zijn schilderij ‘Letter from Rembrandt’ in het Rijksmuseum in Amsterdam tijdens de zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Nu maakt Ingo Leth uit Emmen met dat doek kans op de titel ‘Schilderij van het jaar’.

 ‘Letter from Rembrandt’
‘Letter from Rembrandt’

De verkiezing is een initiatief van De Kunst Collega’s B.V., waarbij jaarlijks het beste, mooiste, meest gewaardeerde schilderij van het jaar gekozen wordt; dit jaar gebeurt dat voor de achtste keer. Leth deed eerder dit jaar mee aan Lang Leve Rembrandt en liet zich inspireren door Rembrandt van Rijn. Zijn doek werd net als 100 tot 150 andere gekozen uit bijna 8400 inzendingen en hing van 15 juli tot en met 21 september in het Rijksmuseum.

Hoe gaat de verkiezing in zijn werk?

Sinds half september hangt het schilderij van Leth weer in zijn galerie in het Rensenpark in Emmen. De inzending voor ‘Schilderij van het jaar’ werd door de vakjury beloond met een plek in de eerste ronde van de wedstrijd.

Die jury gaat zich tussen 15 en 30 november buigen over de vijftig nominaties en bepaalt vervolgens welke tien finalisten uiteindelijk in de race zijn voor de titel. De winnaar krijgt op maandag 2 december bericht, waarna de top 10 wordt bekendgemaakt.

Kan het publiek ook meestemmen?

Iedereen kan tot en met 30 november stemmen op zijn of haar favoriete werk. De kunstenaar die op 1 december de meeste stemmen heeft behaald, wint de publieksprijs en krijgt ook begin volgend jaar een plek tijdens de expositie in de Kunstzaal Van Heijningen in Den Haag (van 18 januari tot en met 16 februari).

 

(Bron: DvhN.nl)