Wie wordt Emmenaar van het Jaar 2019?

Wie wordt Emmenaar van het Jaar 2019? De verkiezing Academie Mercuur – Emmenaar van het Jaar wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door de Emmer Courant. Iedereen kan z'n stem uitbrengen, voor wie stem jij? Bekijk hieronder het verhaal van de drie overgebleven kanshebbers – Vianna Spang, Harrie Visser en Wesly Struik.

De genomineerden (Foto: Vincent Trechsel)
De genomineerden (Foto: Vincent Trechsel)

Wie is de meest geschikte kandidaat om deze eervolle prijs te winnen? Hieronder lees je waarom deze drie inwoners van de gemeente Emmen kans maken op de titel. Stemmen kan op de website van de Emmer Courant. De winnaar wordt op vrijdag 3 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen bekend gemaakt door burgemeester Eric van Oosterhout.

Vianna Spang

,,Het is elke dag rekening houden met mijn moeder en broertje.” Vianna Spang uit Klazienaveen is nu 25 jaar en begon al op haar twaalfde met mantelzorgen voor haar vader. Ze doet dit nu nog steeds voor haar moeder en haar broertje, die dagelijkse zorg nodig hebben. Vanwege haar eigen inspanningen probeert ze zoveel mogelijk aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Eerder dit jaar heeft ze samen met zangeres Edsilia Rombley een inkijkje gegeven in haar leven als jonge mantelzorger in een documentaire op NPO1. Vianna doet vanaf haar 18e vrijwilligerswerk bij EOP Klazienaveen en is lid van de Jongeren Advies Raad van Emmen. Vianna is iemand die altijd voor een ander klaar staat. Bekenden noemen haar ‘een heel goede vriendin waar je niet meer zonder wilt zodra je haar leert kennen’.

Harrie Visser

Portretschilder Harrie Visser (74) uit Emmen is in 2019 veelvuldig in beeld geweest met het project De Nachtwacht van Emmen, dat in de voormalige giraffenstal in het Rensenpark is opgezet. Een project waar Harrie als kartrekker met een groep van 69 vrijwilligers gepassioneerd aan werkt. Met veel enthousiasme motiveert hij deze amateurkunstenaars om de techniek van Rembrandt onder de knie te krijgen en dit over te brengen op het immense doek dat in het savannehuis hangt. Dit jaar hebben ruim 33.000 bezoekers het project bezocht. Harrie draagt met dit project opnieuw bij aan hoogwaardige kunst in het Rensenpark. Vorig jaar was hij één van de kunstenaars die had meegewerkt aan de expositie ‘Komaf: Aarden in Drenthe’ met portretten van bekende Drenten. De Emmenaar werkt als kunstenaar mee aan de uitstekende PR voor de oude dierentuin en daarmee voor de gemeente Emmen.

Wesly Struik

Wesly Struik (36) uit Emmen is nu 12,5 jaar werkzaam bij streekomroep ZO!34 en diens voorloper RTV Emmen. Vanuit dit journalistieke werk organiseert hij jaarlijks Alles Kids Drenthe en het Glazen Huis in deze regio. Onze variant op de landelijke goede doelenactie van radiostation 3FM, waarvoor in 2019 geld wordt opgehaald voor het Ouderenfonds. De nominatie voor Wesly komt vooral voort uit het Regenboogfestival, dat hij in juli met collega Angelo Wensing organiseerde. Vanaf nul begonnen met een eigen idee, werkte hij dit project samen met Angelo uit tot een acceptatiefestival, waarin aandacht wordt gevraagd voor de LHBT-gemeenschap. Wesly zocht hierin samenwerking met onder meer Hotel ten Cate dat die periode een groot spandoek aan de gevel had hangen met de tekst ‘ik val op’. Dat laatste is in ieder geval gelukt.

 

(Bron: Emmer Courant)