Techniektour voor ruim honderdtwintig Emmense vmbo-leerlingen

Ruim honderdtwintig tweedejaars vmbo-leerlingen van Hondsrug College, Carmelcollege en Esdal College gaan vrijdag 1 maart een hele dag per bus op Techniektour. Techniektour is een initiatief van de Technetkring in Emmen en georganiseerd door de techniek opleidingen van Drenthe College Emmen in nauwe samenwerking met een aantal bedrijven uit de installatie- en elektrobranche.

Deze leerlingen krijgen een uniek kijkje in de wereld van techniek. Vijf bedrijven in de Installatie- en elektrotechniek openen hun deuren of nemen de leerlingen mee naar locaties waar ze projecten uitvoeren. Deze leerlingen staan voor een belangrijke keus. Is techniek iets voor mij? Welk profiel vak ga ik kiezen?

Bezoek aan Hof van Saksen
Bezoek aan Hof van Saksen

Harwig installatietechniek ontvangt de leerlingen in eigen huis voor een rondleiding en een demonstratie 3D design waarin alle installaties in de tekening zijn meegenomen. De Groot Installatiegroep heeft voor het grote vakantieresort Hof van Saksen in Nooitgedacht de techniek achter het gigantische indoor waterglijbanencomplex uitgevoerd. Een zeer bijzonder project met een grote glijbaantoren, een skim-out ruimte, waterbuffer, technische kelder en vijf verschillende glijbanen. Kortom: wat is er allemaal technisch nodig voor waterplezier op een resort.

Vriend uit Coevorden laat de leerlingen hun nieuwe kantoorgebouw zien met een rondleiding langs de duurzame installaties en een film over de bouw. Daarnaast is er aandacht voor zonne-energie. Wat komt er kijken bij de installatie van zonnepanelen en hoe werkt een aarding-installatie in de badkamer? Hiervoor gaan we naar TSH in Emmen. Daar staat ook de OTIB truck, waar de leerlingen in aanraking komen met virtual reality en ze zelf op een tablet een badkamer kunnen ontwerpen.

Niemeijer Installatietechniek geeft de leerlingen een kijkje in de bouw van het nieuwe zwembad in Emmen. Dit nieuwe zwembad omvat drie baden; een wedstrijd bad met acht banen; een doelgroepen bad en een recreatie bad.En om ook echt in de praktijk aan de slag te gaan krijgen de leerlingen bij de opleiding installatietechniek van Drenthe College een uitdagende en inspirerende maakopdracht.

Inspiratie voldoende voor de leerlingen, die nu de ‘achterkant’ zien van projecten die zo normaal gesproken vooral als klant of bezoeker meemaken. Een mooie ervaring die hen laat nadenken voor een eigen toekomst inde techniek.