TastyBasics wint Innovatieprijs 2016

Wie is het meest innovatieve bedrijf van de gemeente Emmen? Woensdag 12 oktober is tijdens het Regionaal Ondernemers Event in het ATLAS Theater de winnaar van de Innovatieprijs 2016 bekend gemaakt. De Big Five, zoals organisator Commerciële Club Emmen de vijf genomineerde bedrijven noemt, zijn: Innofil 3D , Zuludesk, da Vinci Dynamics, Repak en Tasty Basics.

De afgelopen maanden zijn de bedrijven onder de loep genomen door de leden van de Commerciële Club Emmen tijdens clublunches, ze zijn in de spotlight gezet door Stichting Marketing Regio Emmen en uiteindelijk bezocht door een vakjury.

De vakjury, bestaande uit Roelie Lubbers-Hilbrands, voorzitter, Onno te Nuyl, lid, erelid CCE, Pieter Diphoorn, lid, (Innovatie) adviseur Kamer van Koophandel en Marcel Raedts, eigenaar Proxcys, winnaar van “De Voorloper 2015”, heeft de genomineerden beoordeelt aan de hand van een aantal criteria. “De genomineerden voldoen, in al hun verscheidenheid, alle elk ruimschoots aan die criteria. We kunnen de Commerciële Club daarom complimenteren met deze genomineerden”, aldus de jury. “Er is in onze beleving uitstekend voorwerk verricht. Maar het maakte onze taak er niet makkelijker op.” De vergelijking was niet eenvoudig:

“De één net nieuw, de ander meer dan 30 jaar oud en nog steeds out of the box denkend. De één vrij groot met meer dan 100 personeelsleden, de ander (nog) klein maar met zeer veel groeipotentieel. De één opererend over de hele wereld, de ander nog redelijk lokaal. 

Daarnaast troffen we overeenkomsten aan; het zijn alle gedegen organisaties. De bedrijven en de leiding toonden alle eenzelfde passie, volharding, geloof en overtuiging in eigen product of idee. Eenzelfde ondernemerschap, eenzelfde ontwikkelings- en innovatiedrang en eenzelfde streven om de regie in hun werkveld te krijgen of te houden. Alle zijn ze bezig met een transitie. Alle zijn ze creatief en brengen ze ideeën tot leven. Alle doen ze geen concessies aan kwaliteit, gaan ze voor meerwaarde voor hun klanten en gaan ze lastige keuzes niet uit de weg. Alle tonen ze een lovenswaardige maatschappelijke betrokkenheid. En alle gaan ze voor een mooiere, betere wereld die duurzamer en beter is maar ook ons leven of ons werk makkelijker en waardevoller maakt. Ze gaan niet voor het korte termijn eigen gewin, maar voor continuïteit en voor een hoger doel op termijn. Daar worden wij blij van!”

Bij Repak, een technisch hoogstaand bedrijf dat dieptrek verpakkingsmachines maakt, zagen we de innovatie vooral in de techniek en toepassingen. Bij Zuludesk, een jong IT bedrijf met inmiddels nauwe banden met Apple, lag deze op het creatieve en software technische vlak. Innofil 3D, een producent en ontwikkelaar van monofilamenten voor 3D printers, toonde de innovatie in de scheikundige techniek, kennis en toepassingen. En TastyBasics tot slot, een onderneming die nieuwe voedingsproducten ontwikkelt en de voeding, gezondheidszorg en wetenschap samen brengt, zoekt de innovatie op gedrag, kennis, toepassing en verbinding tussen verschillende werelden.

We zagen dat de genomineerden trots zijn om een Drents bedrijf te zijn. Dat sprak ons aan. De kreet “Think Global, Act Local” is zeker van toepassing op deze pareltjes. Zuidoost Drenthe kan op haar beurt trots zijn op de genomineerden. Vooruitlopen en je kop boven het maaiveld uitsteken is immers niet zo Drents. Maar dat deze omgeving inspiratie geeft voor ideeën en innovaties die tot bloei komen, dat moge duidelijk zijn.

Innoveren of voorop lopen? Een verbetering teweeg brengen of een revolutie? Die vragen hebben ons uiteindelijk naar de winnaar geleid.

Uiteindelijk heeft de verbinding tussen verschillende werelden (voeding, gezondheidszorg, wetenschap) en het integreren van de kennis over onze voeding in de gezondheidszorg met behulp van de wetenschap, de doorslag gegeven om voor TastyBasics te kiezen.