Succesvol Hackathon event over Big Data bij Stenden opleiding Informatica in Emmen

Donderdag hielden de opleiding Informatica van Stenden, Atos en de RDW een Hackathon in Emmen waarbij een uitdagende opdracht centraal stond en Informatica studenten hun kennis konden testen.

Bijna 60 Informatica studenten en een aantal leerlingen van het Hondsrug College deden mee aan het event. Tijdens deze Hackathon over het onderwerp Big Data gingen studenten aan de slag in groepjes met een software project.

De Hackathon was een gezamenlijk initiatief van Atos, RDW en Stenden. De RDW beschikt over veel Open Data zoals voertuiggegevens, parkeergegevens en dynamische parkeerdata. Tijdens de Hackathon konden studenten deze Open Data gebruiken om daarmee in een korte tijd een vernieuwende App te ontwikkelen voor de RDW. Atos ondersteunde met kennis op het gebied van App-ontwikkeling en Open Data.

De teamleider van Informatica, Jeroen Pijpker, heette de studenten, docenten en relaties van Informatica van harte welkom om 17.00 uur. Daarna vervolgde Atos met een presentatie over Big Data. Vervolgens vertelde de RDW over welke data zij beschikken en wat zij hiermee doen. De RDW stelde hun data beschikbaar voor de Hackathon en gaf een uitleg over de groepsopdracht. Voor de studenten aan de slag gingen was het pizza time, waarbij iedereen gezellig samen van de pizza’s smulden.

Vervolgens gingen de studenten in acht groepen aan de slag met de groepsopdracht om een innovatieve app te ontwikkelen voor de RDW, waarin de beschikbare open data over verkeer of parkeren worden toegepast. De opdracht was een idee voor de toepassing van de data in een functionele app of programma te ontwikkelen, dit idee uit te werken in een storyboard en de software voor de app of het programma te ontwikkelen (of hier een begin mee te maken). Beschikbaarheid van parkeerplaatsen, de gehanteerde tarieven voor het parkeren of het inzichtelijk krijgen van gegevens van een voertuig zijn enkele voorbeelden hiervan. De beschikbare tijd voor de ontwikkeling was 2,5 uur en de resultaten waren geweldig.

Pitch

De acht groepen presenteerden hun vernieuwende app in een pitch aan de jury. De groep van Arwin Strating, Jan Doornbos, Martin Schoonbeek, Stefan Koopman, Maaike Veurink, Gerjan van Oenen en Daniël van Melzen werd uiteindelijk door de jury uitgeroepen tot winnaar. De studenten wisten in de beschikbare tijd een programma te maken waarbij inzichtelijk werd gemaakt in welke maand van het betreffende jaar een auto opnieuw APK gekeurd moest zijn. Voor autobedrijven kan dit een interessant gegeven zijn, om advertentiecampagnes hierop af te stemmen of rekening te houden met de personele bezetting binnen het bedrijf. Juryvoorzitter Dylan de Jong, IT architect bij de RDW reikte de prijzen uit. De studenten van de winnende groep mogen een leerzame en inspirerende dag meedraaien bij Atos of RDW op een afdeling van hun keuze en kregen een Stenden t-shirt.

Het was een bijzonder leuke avond, waarbij student en docent eens op een heel andere manier met elkaar kon omgaan en waar studenten kennis konden maken met de vertegenwoordigers van de aanwezige bedrijven. De aanwezigen waren het erover eens, dat een dergelijk event voor herhaling vatbaar is. Niet alleen vanwege de gezelligheid, maar ook om op een heel andere manier je kennis te kunnen verbreden.