Sterren Muziekfeest op het Plein naar Emmen

Ruim dertig Nederlandstalige artiesten, ruim 10.000 bezoekers en twee tv-uitzendingen voor een miljoenenpubliek: Emmen maakt zich op voor de komst van het Sterren Muziekfeest op het Plein op zondag 28 mei.

Het is voor het eerst dat het populaire, door Jan Smit gepresenteerde muziekfestival naar Drenthe komt. Dat is te danken aan de Emmer volkszanger Erik van Klinken. Hij gooide tijdens een toevallige ontmoeting met wethouder Bouke Arends (PvdA) in het centrum het eerste balletje op. Arends verwees Van Klinken door naar de Stichting Regio Marketing Emmen (SRME), waarna de zaak aan de rol kwam.

,,We hebben de producent gebeld, die in 2016 is komen kijken’’, vertelt Dènis Assen van SRME. ,,Toen werd er nog volop in het centrum gewerkt, dus dat jaar zijn ze in Groningen neergestreken. Maar we kregen de boodschap dat we het vooral moesten blijven proberen.’’ Begin dit jaar werd alsnog groen licht gegeven om naar Emmen af te reizen. ,,Er waren 22 gemeenten in de race, dus het was nog wel spannend.’’

Raadhuisplein
De makers kozen overigens niet voor de voor de hand liggende plek om het podium op te bouwen: het grote Raadhuisplein. ,,Ze hebben het centrum bekeken en kozen uiteindelijk voor een plek aan de Hoofdstraat. Daar kunnen ze mooie shots maken van de Grote Kerk en van het publiek, met de horecaterrassen op de achtergrond," vertelt Assen.

Onder de artiesten die naar Emmen komen zitten bekende namen als Jannes, Frans Duijts, Wolter Kroes en Tim Douwsma. De komende maanden worden nieuwe artiesten onder meer via social media en de website van het programma bekend gemaakt.

Landelijke aandacht
Wethouder Arends is blij met de kans om Emmen landelijk - en voor een publiek van ruim een miljoen kijkers per aflevering - onder de aandacht te brengen. ,,We hopen de publieke omroep in z’n geheel te laten zien dat ze niet altijd naar the usual suspects moeten kijken, maar ook naar verborgen parels als Emmen.’’

Bijkomend voordeel is dat het spektakel Emmen niet op kosten jaagt. De gemeente hoefde bijvoorbeeld niet de knip te trekken om het programma naar Drenthe te halen. Ook zaken als podia, licht, geluid en de artiesten worden door de makers betaald. ,,Wij hebben alleen een faciliterende rol," stelt Arends. Dan gaat het bijvoorbeeld om zaken als beveiliging, het plaatsen van dranghekken en degelijke.

Ook voor regiomarketeer Denis Assen is het een gouden kans. ,,We hopen vooral dat mensen worden aangemoedigd om hier een wat langer verblijf in Emmen aan vast te knopen. Bijvoorbeeld door het te combineren met een bezoek aan Wildlands. Dat weekeinde is het ook nog koopzondag en is het KinderKookFestival op het Raadhuisplein.’’

De uitzendingen
Het Muziekfeest in Emmen is op zondag 28 mei. De optredens beginnen om 19 uur, maar eerder op de dag zijn er al repetities. Het festijn wordt in twee afleveringen van elk anderhalf uur uitgezonden en wel op de vrijdagen 2 en 9 juni. Meer informatie over het evenement is onder meer te vinden op de website www.emmenmaakhetmee.nl/muziekfeest.

Bron: Dagblad van het Noorden