Oranjeleeuwin Sherida Spitse trapt een balletje met Emmense leerlingen

,,Vet cool, echt knap gemaakt. Nu kom ik zeker vaker langs om te kijken of de muurschildering er nog mooi bijhangt.”

Oranje-international Sherida Spitse geeft clinic op Hondsrug College. Foto: Boudewijn Benting
Oranje-international Sherida Spitse geeft clinic op Hondsrug College. Foto: Boudewijn Benting

Oranjeleeuwin Sherida Spitse - goed voor 175 interlands - was maandag duidelijk onder de indruk van het door haar onthulde metershoge actieafbeelding aan de wand van de schoolzaal van het Hondsrug College in Emmen. Ze deelt de wand met andere Nederlandse topsporters.

,,Je ziet duidelijk dat ik een hoekschop nam. Jammer genoeg weet ik niet meer of daar een doelpunt uitkwam”, keek ze terug. De 29-jarige Oranje middenvelder geniet van haar vakantie, maar moest maandag tijdens haar bezoek aan het Hondsrug College even weer vol aan de bak. Eerst een intensieve training geven aan leerlingen, toen het kunstwerk onthullen en daarna een uitgebreide meet & greet met Hondsrug scholieren.

Ajax

Aan het begin van het vragenuurtje bekende Spitse dat Ajax haar favoriete club is en niet Feyenoord. Gezien het gejuich en applaus vanuit de zaal was het aantal 010-fans met een lampje te zoeken. De voormalige Ajax-spelers Rafael van de Vaart en Wesley Sneijder waren vroeger haar grote voorbeelden.

‘Geen frikadellenbroodjes’

Spitse erkende volmondig dat het leven van een topsporter niet altijd meevalt.

,,Geen frikadellenbroodjes, verjaardagen of bruiloften. Je moet veel laten. Ik geniet van mijn leven hoor maar soms is het best moeilijk. Gelukkig heb ik nu even vakantie. Daar was ik wel even aan toe”, constateert ze met een compliment voor de conditie en passie van de Hondsruggers tijdens de training.

De vagen kwamen vanuit alle hoeken van de schoolzaal en gingen over van alles en nog wat. De aanwezigen leerden dat haar kamergenoot bij Oranje niet snurkt en zijzelf trouwens ook niet. Dat de voetbalster geen FIFA of Fortnite speelt. Ze kan namelijk niet overweg met de PlayStation. Wel is ze wel te porren is voor een potje poker.

‘Ik heb heel hard staan juichen’

Natuurlijk wilden de handbalsters in de zaal weten of ze wel eens op een andere sport had gezeten, bijvoorbeeld handbal. Dat bleek niet het geval want Spitse heeft vanaf haar vijfde jaar gevoetbald. ,,Maar wel complimenten hoor voor de handbaldames. Ik heb heel hard staan juichen toen zij wél wereldkampioen werden”, zei de oranjespeelster met een knipoog naar de verloren WK-finale van de voetbalvrouwen tegen de Verenigde Staten, afgelopen zomer.

Selfie maken

De Hondsrug-leerlingen zorgden al met al voor een waar vragenvuur. Spitse zei het best leuk te vinden om op straat herkend te worden.

,,Als iemand een foto of handtekening vraagt doe ik dat eigenlijk altijd. Daar spreekt naar mijn gevoel waardering uit en dat geeft een goed gevoel.” Dat was voor de leerlingen massaal de vrijbrief om een selfie te maken met Sherida.

Het was niet de eerste keer dat de voetballer naar de school kwam; twee jaar geleden deed ze het Hondsrug College ook aan om te komen vertellen over het gewonnen EK van 2017.

(bron: Emmer Courant)