Nobelprijswinnaar en oud-Emmenaar Ben Feringa geeft lezing bij het Kenniscafé

Nobelprijswinnaar Ben Feringa komt 9 oktober naar het Kenniscafé in Emmen. Vanwege de grote belangstelling voor de lezing wordt deze gehouden in de grote zaal van het Atlastheater. 

Foto is gemaakt door Alexander Mahmoud
Foto is gemaakt door Alexander Mahmoud

"Voor een mooi molecuul mag je mij altijd wakker maken”, vertelde Ben Feringa aan het NRC.

Hij ziet zichzelf als een knutselaar die knipt en plakt met organische moleculen

De Groningse hoogleraar en oud-Emmenaar Ben Feringa ontving in 2016 de Nobelprijs voor de scheikunde uit handen van de Zweedse koning. Feringa is wereldwijd een van de beste wetenschappers van dit moment. Hij wordt beschouwd als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Hij ontving zijn prestigieuze prijs voor de synthese van de ‘moleculaire motor’, een door licht voortgedreven draaiend molecuul. Een potentiële en spectaculaire toepassing hiervan is om geneesmiddelen met grote precisie in het menselijk lichaam via de bloedbaan te transporteren naar de plaats waar het gewenst is. 

Ben Feringa is hoogleraar organische chemie sinds 1988, na een carrière als onderzoeker bij Shell. Hij ontving diverse prijzen zoals de Spinozapremie in 2004, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in ons land. Zijn hoogste koninklijke onderscheiding is commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw

De in Barger Compascuum geboren topwetenschapper was het tweede kind van tien. Deze boerenzoon volgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Katholiek Drents College (KDC) in Emmen, de voorloper van het huidige Carmelcollege.