Nieuwe trein voor het Smalspoormuseum

Het Smalspoor Museum in Erica is een nieuwe trein rijker. Een historische trein die 40 jaar gereden heeft in Bosbad Hoeven in West Brabant. De trein bestaat uit een diesellocomotief, een tender en drie personenwagons, uitgevoerd in ’western style’. Juist door deze uitvoering is het een uitstekende attractie voor bijvoorbeeld kinderfeestjes. De trein is in 1975 gebouwd door de firma Schwingel uit Leverkusen in opdracht van de gemeente die toen eigenaar was van Bosbad Hoeven. In het concept dat de huidige eigenaar Molencaten recreatieparken voor Bosbad Hoeven voor ogen heeft, past de trein niet meer. Het bedrijf ging op zoek naar een plaats waar deze trein goed bewaard kon worden en kwam uit in Erica.

Voor het Smalspoormuseum is de trein een grote aanwinst. Het is uniek mobiel erfgoed waarvan er in Nederland geen tweede is. Het vergroot het aanbod van het museum voor kinderen. En tot slot vergroot de komst van deze trein het spoortracé, want met de trein wordt ook 700m spoor geleverd. Dit spoor heeft een spoorwijdte van 600mm en dat ontbrak nog in het museum, waar tot nu toe uitsluitend met treinen op 900mm of 700mm gereden kon worden.

De komst van de trein en het spoor plaatste het museum wel voor een logistiek probleem: hoe krijgen we 100 spoorramen en de hele trein in Erica? Daarbij lag het spoor nog als een tracé op en in de grond, dus moest het eerst nog afgebroken worden.  Gelukkig reageerde defensie heel positief op de hulpvraag van het museum. Het leger ging aan de slag met 15 militairen, drie kranen en 5 diepladers. Afgelopen week werd het spoor afgebroken en met zo’n acht ritten van Hoeven naar Erica getransporteerd. De vrijwilligers van het museum gaan in de komende twee jaar aan de slag met het rijklaar maken van de locomotief, het verzorgen van groot onderhoud aan de wagons en met het aanleggen van het spoor. Het museum hoopt de trein in het seizoen 2017 in bedrijf te hebben. Daarmee is een uniek stukje mobiel erfgoed voor het nageslacht bewaard gebleven en ten dienste gesteld aan de duizenden bezoekers die jaarlijks naar het Industrieel Smalspoor Museum in Erica komen.

Bron.