Museum Collectie Brands wacht avontuurlijke make-over

Nieuw-Dordrecht – Het museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht gaat het helemaal anders doen. De vele vitrines en goudomrande kasten kiepert het erfgoedcentrum er uit.

Daarvoor in de plaats timmeren de medewerkers straks kistjes langs de muren en leggen stapels kranten en boeken op de vloer. De keurig geordende toonzaal krijgt daarmee expres een wat rommelig aangezette aanblik, waarin bezoekers als ware op ontdekkingstocht gaan. 'Geheel in de geest van de grondlegger, Jans Brands,' aldus stichtingsvoorzitter Hank Peters en de aan het museum verbonden amateurhistoricus Johan Withaar.

Van documenten tot kunstgebitten

De inmiddels 84-jarige Brands woonde tot zo’n zes jaar geleden in zijn ouderlijke woning aan de Herenstreek in Nieuw-Dordrecht, vandaag de dag de locatie van het museum. Zijn door de jaren heen opgebouwde verzameling curiosa, via veilingen en rommelmarkten verkregen omvat in totaal zo’n 30.000 voorwerpen. Daar zitten zeldzame en kostbare documenten uit de middeleeuwen tussen, maar bijvoorbeeld ook een verzameling kunstgebitten of bierviltjes.

De medewerkers van het museum speuren al jaren in de nog ongeopende dozen vol voorwerpen, die Brands door de jaren heen via veilingen en rommelmarkten om zich heen verzamelde. Dagelijks doen zij nog steeds nieuwe bijzondere ontdekkingen. Ook doen de medewerkers nog wel eens een beroep op het schier onuitputtelijke geheugen van Jans, die zelf inmiddels in een verzorgingstehuis in Klazienaveen woont.

Bestaansrecht

Withaar geeft als voorbeeld een gesprek dat hij onlangs had met een oudere mevrouw. ‘Zij vertelde een sterk verhaal over een baby die ooit in de grond zou zijn verstopt in Emmen. Toen ik dat verhaal vertelde aan Jans, wist hij dat feilloos te koppelen aan een moordgedichtje uit 1902. Dat handelde over een meisje dat aan het begin van de vorige eeuw woonde aan het Noordeind. Zij was ongewenst zwanger geworden en onder druk van haar familie, moest zij van de baby af. Ik heb het later gecheckt in het Drents Archief en dat verhaal klopte als een bus.’ Zo zit er achter elk voorwerp een verhaal. Daar willen we ook naar toe: niet alleen maar al die uitgestalde voorwerpen tonen, maar ook die kleurrijke details er bij vertellen. Daarin schuilt volgens mij het bestaansrecht van dit museum.’

Troefkaart

Daarom keert Jans als grootste troefkaart terug naar het museum. Niet letterlijk, maar in de vorm van honderden uren aan al opgenomen video- en geluidsopnames, waarin Jans de achtergronden van en de vele bijzonderheden in zijn museum uit de doeken doet. Museum Collectie Brands wordt zo het museum van de boeiende verhalen.

De Wereld van Jans

Onder de noemer De Wereld van Jans start het museum vanaf maart met een compleet nieuwe opzet, inclusief een permanente expositie over haar geestelijke vader en het ontstaan van het museum. Withaar heeft daarvoor een compleet nieuw concept bedacht. Een aantal kleine verbouwinkjes worden daarbij niet geschuwd. Het museum heeft 30.000 euro gereserveerd voor de noodzakelijke ingrepen.

Versteende drollen

Op de deel van de museumboerderij speelt straks een film, waarin Jans het een en ander uitlegt over de Collectie Brands. Zijn stem en verschijning komen elders in audiovisuele vorm bij diverse objecten weer terug. De rommelige aankleding moet de sfeer oproepen van hoe de verwoede verzamelaar ooit tussen de immense stapels dozen en ontelbare documenten schuifelde. De overige ruimtes worden ingevuld met grotere en kleinere tijdelijke thema’s: van tandartsgereedschap, tot spaarpotten door de eeuwen heen en zelfs versteende drollen. Hier en daar komt een nieuw muurtje als onderdeel van een nieuwe looproute.

Grafzerken

Een voormalige opslagruimte wordt omgebouwd tot expositieruimte met allerlei zeldzame munten. ‘Graag willen we de kluis van Jans in deze ruimte plaatsen, die de kinderen dan zelf kunnen proberen te kraken. Dat maakt het net weer even wat spannender.’ Als de kluis dan open is, zie je een aantal heel bijzondere munten van rond 600.

In het voormalige woonhuis van Jans, gaat het museum een stuk uit de bestaande trap zagen en daar een glasplaat plaatsen. Daarachter wordt nieuwsgierige bezoekers een blik gegund op de aanwezige collectie oude weckflessen vol met vlees, vruchten en groenten in de kelder. Terug op de deel kan iedereen straks enkele bijzondere grafzerken bewonderen van twee door de Duitsers gefusilleerde inwoners van Diever en een deksteen van de toegangspoort van het concentratiekamp Dalum in het Emsland.

Geen tijd te verliezen

Allemaal bijzondere objecten, niet langer kaal, maar vergezeld van een verhaal, herinnering of anekdote van Jans Brands. Maar in het archief in Nieuw Schoonebeek liggen nog 20 volgepakte stellingen van elk 15 meter lang te wachten op ontdekking. De hulp die Jans kan bieden is daarbij van harte welkom. De nog altijd kwieke baas is vaak nog goed bij de pinken, maar wordt er vanzelfsprekend niet jonger op. ‘We hebben dus geen tijd te verliezen. Alle verhalen dienen we nu voor het nageslacht op te tekenen.’

Bron: Emmen.nu

Hank Peters (l.) en Johan Withaar voor het museum © Rien Kort
Hank Peters (l.) en Johan Withaar voor het museum © Rien Kort