Machinefabriek Emmen: Van pantserhuid tot biobrug

De Machinefabriek Emmen groeit als toeleverancier voor de olie- en gas-, scheepsbouw- en defensie-industrie tegen de crisis in.

Het is maar een paar stappen op de fabrieksvloer, maar toch een wereld van verschil. ,,Kijk''. Directeur en mede-eigenaar Harm Veenstra wijst op een paar vuistdikke stukken plaatstaal. ,,Onderdelen voor een pantservoertuig.'' En hier, zegt collega-directeur/aandeelhouder Derk Jan Weeke: ,,Dit zijn onderdelen van een Duitse kermisattractie. Afgekeurd wegens scheurtjes in het metaal. Als wij die gerepareerd hebben, kunnen ze weer jaren mee.''

Als wij ze gerepareerd hebben, kunnen ze weer jaren mee!

Derk Jan Weeke

Het tekent de waaier aan producten die bij MF Emmen uit de werkplaats rolt. Van de dragers voor de deuren van de ICE-hogesnelheidstreinen van de Deutsche Bahn tot en met onderdelen voor superjachten. En van afvalverwerkingssystemen voor de recyclingindustrie tot een ‘groene' brug van duurzaam biocomposiet voor het nieuwe dierenpark: aan de Phileas Foggstraat kunnen ze het maken.

Toeleverancier van hoogwaardige onderdelen

In een paar jaar tijd heeft MF Emmen zich van een klassieke machinefabriek ontwikkeld tot een gespecialiseerd toeleverancier van hoogwaardige onderdelen voor onder meer scheepsbouw en defensie-industrie. Broodnodige nieuwe afzetmarkten in een tijd dat het bedrijf de orders uit de Emmer industrie ver heeft zien terugvallen. 

Nieuwe kansen

MF Emmen heeft veel moeten investeren om de omslag te maken. Maar de tijd en energie die hier in gaat zitten, levert ook ongedachte nieuwe kansen op. ,,Dankzij de kennis en ervaring die we hebben opgedaan voor defensieprojecten, kwamen we bijvoorbeeld ook in beeld voor het onderhoud van die kermisattracties. Die doorstaan enorme krachten als ze draaien, dus gelden de hoogste veiligheidseisen van de Duitse TüV.''

Koerswijziging en omzetgroei

De komende jaren hoop MF Emmen nog meer vruchten te plukken van de koerswijziging. Vorig jaar betaalde die zich al uit met een omzetgroei van 10 procent, na een lichte dip in 2013. Voor dit nieuwe jaar verwacht Weeke opnieuw een plus van 10 procent.

Het complete artikel is te lezen als PLUS artikel op DVHN.nl.

Meer nieuws uit de regio

Meer nieuws