Loods13 opent deuren in Rensenpark op Wereldtheaterdag

Femke Torensma, Thomas-Timo Bruinsma en Nina Maris hebben woensdagmiddag 27 maart  2019 in het Rensenpark Loods 13 officeel geopend. Dit deden ze volgens cultuur wethouder Robert Kleine op Wereldtheaterdag.

Loods13 verhuisd naar Rensenpark (Foto: Martin Zaagman)
Loods13 verhuisd naar Rensenpark (Foto: Martin Zaagman)

De wethouder herrinerde de aanwezigen er aan dat een aantal jaren geleden Loods 13 bijna op hield te bestaan maar gelukkig zover niet gekomen. Loods13 is volgens hem niet alleen belangrijk voor Emmen maar voor heel Drenthe. "Op het moment dat Loods13 weg moest uit de Flintstraat heeft de gemeente samen met het theater gekeken naar wat de mogelijkheden zijn en uiteindelijk is dat het Rensenpark geworden. Met de stap naar deze locatie kan er volgens mij weer een volgende stap worden gezet in de samenwerking met andere partijen. Hierdoor kan Loods13 nog verder kan groeien en nog belangrijker kan zijn voor met name de jongeren in de gemeente.”

Voor de opening waren er in de theaterzaal twee voorstellingen te zien van de leerlingen Nina Maris en Thomas-Timo Bruinsma. Zij doen het theater tussen jaar dat is een van de drie onderdelen van Loods13. De andere twee zijn de theaterschool en het productiehuis.

Proeven aan het theatervak

De theaterschool is er voor 'kinderen van acht tot honderd acht' en in het productiehuis worden voorstellingen gemaakt. Directeur Iris Offringa: "Het theater tussenjaar is voor jongeren die van de middelbare school komen en nog niet precies weten wat wil ik nu in het theatervak doen. Het theatervak is enorm veelzijdig van acteur tot de technische kant en van productie en muziek kortom er is heel veel keuze. In het tussen jaar kunnen ze ontdekken wie ben ik, wat vind ik belangrijk, wat zijn mijn waarden, waar ben ik goed in of waar wil ik beter in worden. Ze zijn drie dagen in de week in Loods13 bezig waar ze een eigen ruimte hebben. Een ruimte waar ze altijd in kunnen omdat ze zelf een sleutel van Loods13 hebben".

Overigen zijn zij niet de enige die een sleutel hebben van Loods13, want voor alle gasten was er een sleutel. De eerste sleutel werd door artistiek leider Eva Wortmann overhandigt aan Maaike Rensen. Als (interieur) ontwerpster heeft ze meegeholpen  met de kleurstelling en de inrichting op deze bijzondere locatie.

(Bron: Emmercourant.nl)