Is een warmtenet haalbaar in Emmen?

Kunnen alle woningen en gebouwen in Emmen over dertig jaar gebruikmaken van een warmtenet? Daar doet de Greenvis de komende maanden onderzoek naar. Het doel is een energieneutraal Emmen in 2050.

Eerste stap naar warmtenet in Emmen. © Martin Zaagman
Eerste stap naar warmtenet in Emmen. © Martin Zaagman

Het onderzoek vindt plaats is opdracht van Emmtec, Enpuls (onderdeel van Enexis), gemeente Emmen en de provincie Drenthe. Alle partijen hebben vrijdagochtend hun handtekening gezet onder een intentieverklaring. Als alles doorgaat zal dit het eerste warmtenet in Drenthe worden.

Win-winsituatie

Wethouder René van der Weide noemde deze eerste stap een hele mooie ontwikkeling. “Als ik kijk naar de energie en duurzaamheid op dit moment is dit heel erg gericht op de opwekking van energie uit zon en wind. Op deze manier heb je een win-winsituatie en kun je iets doen met de restwarmte die vrijkomt bij de Emmtec”.

Bij de productieprocessen op het Emmtec terrein komt veel warmte vrij. Deze warmte is niet bruikbaar voor de industrie maar kan wel gebruikt worden om gebouwen en woningen te verwarmen. Onder de grond komt daarvoor een netwerk van warmteleidingen. Het gebruik van restwarmte kan veel energie besparen. Dit zorgt ook voor CO2-reductie en draagt bij aan het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen in Drenthe.

Nieuwe zwembad

Bij de bouw van het nieuwe zwembad aan de Meerdijk wordt al rekening gehouden met de aanleg van een warmtenet. Zodra er een warmtenet ligt kan het zwembad erop aangesloten worden. In de zomer moet ook duidelijk zijn welke gebouwen er nog meer aansluiting krijgen.

(Bron: Emmer Courant/Emmen.nu)