Ingo Leth Emmenaar van het jaar 2016

Kunstenaar Ingo Leth (48) is begin januari uitgeroepen tot Emmenaar van het jaar 2016. De bekendmaking van de eervolle prijs vond plaats in het Emmer Atlas Theater, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen. Leth troefde daarmee de andere kandidaten – Sinie Fischer, Cees Bijl, Joke Rinsma en Herman Lübbers – af. De kunstenaar volgt hotelier Hans ten Cate op als Emmenaar van het Jaar.

Locoburgemeester Bouke Arends – die de winnaar bekend maakte – kreeg vrijdagavond de gouden envelop met daarop de naam van de winnaar uit handen van Harrie Timmer. Timmer is met zijn bedrijf Academie Mercuur hoofdsponsor van de verkiezing, georganiseerd door de ZuidOosthoeker. Winnaar Leth krijgt behalve een gouden certificaat ook een glazen beeldje van een vlinder, refererend aan Emmen Vlinderstad. Het beeldje wordt aangeboden door Jan van Peer. Tot slot wordt de kunstenaar – of iets wat hem dierbaar is – geschilderd door kunstenares Ellen Kroeze uit Emmen. Zij heeft de kwast overgenomen van Paul Meijering, die zes edities betrokken is geweest bij de verkiezing.

Enorme betrokkenheid

Ingo Leth was genomineerd voor zijn enorme betrokkenheid bij het wel en wee van Emmen. ‘Hij zet zich fanatiek in, doet als kunstenaar aan veel evenementen in de stad mee, heeft veel nieuwe ideeën en probeert meer mensen naar het centrum van Emmen krijgen. Hij denkt mee met de invulling van de oude dierentuin en is behalve selfmade Emmen-promotor ook een begenadigd kunstenaar die heel mooie werken heeft geproduceerd. Leth oogt ondanks tegenslagen onvermoeibaar wanneer hij weer een nieuw project opzet. Het Pinksterweekend van 2016 zal de kunstenaar nooit meer vergeten. De vernielde dierentuin en de gesneuvelde kunstwerken gingen hem flink aan het hart. Toch blijft hij doorgaan en wil hij ook deze misère ombuigen naar iets positiefs. Dat doet hij door voorlichting te geven op middelbare scholen, omdat hij vindt dat kinderen moeten horen wat er is gebeurd en wat voor impact dat heeft op de samenleving, op de getroffenen en op de veroorzaker zelf. De gemeente mag blij zijn met energieke mensen als Leth. Mensen die zich keer op keer positief inzetten voor het ontwikkelen van Emmen.’

Bron: Zuidoosthoeker

Emmenaar van het Jaar 2016 Ingo Leth. Foto: Vincent Trechsel
Emmenaar van het Jaar 2016 Ingo Leth. Foto: Vincent Trechsel