Het verhaal achter zelfgebrande Emmense koffie

Gilly Lokerse van Gilly's Koffie uit Emmen is een echte koffieliefhebber. En wat is er dan mooier dan van je liefhebberij je beroep te maken? Lokerse deed dat en heeft nu in Emmen zijn eigen koffiebranderij. Hij is te gast in 'Ondernemen in Drenthe' een programma van RTV Drenthe.

Gilly's Koffie uit Emmen bij 'Ondernemen in Drenthe' (Foto: Edwin van Stenis/RTV Drenthe)
Gilly's Koffie uit Emmen bij 'Ondernemen in Drenthe' (Foto: Edwin van Stenis/RTV Drenthe)

Koffie kun je kant en klaar kopen in de winkel, maar dan ontbreekt er iets volgens Lokerse. "Je kan ook je eigen koffiebonen thuis branden in een wok. Als het maar geroosterd wordt. In heel veel landen doen ze dat."

Koffie branden in een wok

De inwoner van Emmen heeft niet de ambitie om zijn bedrijf meteen fors te laten groeien. Alles draait om het verhaal rond het product. En belangrijk is ook de 'footprint'. Oftewel: hoe ga je om met het milieu en de ruimte die nodig is om koffie te produceren.

Lokerse kocht een koffiebrander uit 1900 om zijn eigen branderij in Emmen te starten. Dat had ook gewoon een splinternieuwe brander kunnen zijn. "Ik ben van het oude ambacht en de techniek. Moderne techniek is altijd hetzelfde en niet beïnvloedbaar. Met die oude machine kan ik zelf bepalen hoe het wordt. Een lokaal product is uit Emmen. Het verhaal moet het doen."

Is een Drent hier gevoelig voor? "Als ze het verhaal leuk vinden, dan zijn ze er gevoelig voor. Ik heb wel de ambitie dat je een bepaalde klik met de koffie moet hebben. Ik ga niet vechten met een klant over de prijs en veel offertes maken. Dat heeft geen zin. Je kan het altijd goedkoper kopen. Het gaat om het verhaal."

(Bron: RTV Drenthe)

Ondernemen in Drenthe : Het verhaal achter zelfgebrande koffie moet voor verkoop zorgen in Emmen

Ondernemen in Drenthe : Het verhaal achter zelfgebrande koffie moet voor verkoop zorgen in Emmen