Heeft Drenthe er een nieuwe Van Gogh bij?

Het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam kreeg begin dit jaar een schenking van een klein schilderij uit een erfenis van een 92-jarige Haagse mevrouw. Gesigneerd met een wereldberoemde naam: Vincent. Maar is dit ook werkelijk een 'echte' Van Gogh? Vandaag werd het doek voor het eerst getoond.

In het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam viel afgelopen november een bijzondere brief op de mat. Een Haagse vrouw van 92 jaar oud vond het fijn dat ze zo warm was ontvangen, en een fijne rondleiding had gehad langs de kunstwerken van Vincent van Gogh.

Ze wilde als dank een schilderij als erfenis schenken dat lang in het bezit van haar familie was geweest. Een charmant doekje van een café-interieur.De handtekening onder het doek deed de museumleiding achterover deinzen. Want het stond er echt: Vincent.

Reële kans

Grote vraag is natuurlijk of het kunstwerk echt door Vincent van Gogh is geschilderd. Jan Halfwerk, oud-voorzitter van het Van Gogh Huis, denkt dat er een reële kans bestaat dat dit wel het geval is. Zo is het werk gesigneerd met de naam Vincent, en komt het waarschijnlijk uit de tijd dat Van Gogh actief was.

De stijl heeft volgens Halfwerk ook gelijkenissen met andere werken van de wereldberoemde schilder. Ook is er een lamp te zien op het werk die lijkt op het exemplaar uit het schilderij De Aardappeleters van Van Gogh.

Een Van Gogh mee naar huis

De dag dat Jan Halfwerk het kunstwerk in zijn bezit kreeg, nam hij het nog mee naar huis. ,,Dat kon toen nog geen kwaad. Maar ik ben daarna wel snel met een bank gaan bellen.’’

En dus ligt er twee maanden later een schilderijtje met de wereldberoemde handtekening in de kluis 'van een niet nader te noemen bank in de regio'.

Het Van Gogh Huis vermoedt dat het wel eens om een heel bijzonder werk kan gaan. De komende tijd schakelt ze de hulp in van het Drents Museum.

Er hangt nu geen origineel schilderij van Vincent van Gogh in het huis. Het is ook nog de vraag of dat gaat gebeuren als het doek echt blijkt te zijn: het beveiligen en verzekeren van een dergelijk schilderij is niet goedkoop.

(Bron: DvhN.nl)