Genoeg personeel in Zuid-Drenthe, rest Nederland kampt met krapte

In heel Nederland is het voor werkgevers momenteel lastig om genoeg personeel te vinden, behalve in het zuiden van Drenthe.

Volgens gegevens van het UWV die verwerkt zijn door de NOS zijn Emmen, Midden-Drenthe, Borger-Odoorn, Coevorden, Hoogeveen en De Wolden. de enige gemeenten in Nederland waar geen krapte is op de arbeidsmarkt.

Bron: NOS / Bram Biekens, gegevens van UWV
Bron: NOS / Bram Biekens, gegevens van UWV

Het UWV werkt met arbeidsmarktregio's, waarbij de bovenstaande gemeentes vallen onder de 'arbeidsmarktregio Drenthe'. De gemeenten Assen, Aa en Hunze, Tynaarlo en Noordenveld vallen volgens het UWV onder 'arbeidsmarktregio Groningen'. 
Meppel en Westerveld vormen een arbeidsmarktregio samen met onder andere Zwolle, Staphorst en Hardenberg. De regio's 'Groningen' en 'Zwolle' komen overeen met de rest van Nederland. 

Noord-Nederland
Het UWV hanteert voor het meten van de spanning op de arbeidsmarkt een schaal van nul tot oneindig. Hoe hoger het getal, hoe hoger de spanning op de arbeidsmarkt voor werkgevers.
Bij 0 is de arbeidsmarkt zeer ruim: er zijn dan geen openstaande vacatures en wel beschikbare kandidaat-werknemers. Vanaf 4 is sprake van een "zeer krappe" situatie. Drenthe, Groningen, en Friesland hebben een waarde van rond 1,5. In vergelijking met 2018 neemt het tekort aan sollicitanten af.

(Bron: rtvdrenthe.nl)