Zwartemeer bouwt giga speeltuin

Zwartemeer – Buurtkinderen in Zwartemeer kunnen zich deze zomer naar hartenlust vermaken. Op het tussen de Dwarsstraat, De Plaatsen, De Huizen en De Hoven ingeklemde grasveld verrijst eind juli een omvangrijke speeltuin.

De kinderattractie zal bestaan uit een bijna 7 meter hoge klimrots, 3 nestschommels, een dubbele wipwap, een duikelrek, een veerelement (soort trampoline) en als klap op de vuurpijl een gigantisch klim- en klautertoestel van 12 bij 6,5 meter. Een picknickbankje, een extra voetbalveld, rubber betegeling en nieuwe groenstroken completeren het geheel. De totale kosten voor de aanleg liggen ergens tussen de 20.000 en de 25.000 euro.

Beste beentje

Het huidige veldje bestaat uit gras, bomenrijen en twee doelpaaltjes, die vanwege de ingreep een kleine 15 meter zullen verhuizen. ‘Het veldje werd vroeger gebruikt voor een breed aantal activiteiten, zoals carnaval of zeskampen’, vertelt Lies Hemme van de Dorpsraad Zwartemeer. Op het trapveldje na gebeurt er eigenlijk niets meer bijzonders meer met het lapje grond. Maar daar kwam eerder dit jaar verandering in. ‘De buurtbewoners van de vier straten klopten bij ons aan met het verzoek voor de aanleg van een speeltuin. Er wonen namelijk veel kinderen en een dergelijke gelegenheid bestond er nog niet in dat deel van het dorp.’

De bestuursleden waren echter nieuwsgierig naar het draagvlak, maar die bleek er volop te zijn. ‘Al snel kregen we een petitie met 180 handtekeningen aangeboden’, aldus Hemme. De hoge positieve respons maakte dat de Dorpsraad ook meteen zijn beste beentje besloot voort te zetten.

Grandioos bijgedragen

‘Helaas zijn we niet zo daadkrachtig dat we die hele som uit eigen zak kunnen betalen. Vandaar dat we ook een beroep hebben gedaan op de lokale ondernemers en die hebben allemaal grandioos bijgedragen. Zet dat maar even goed in de krant.’ Aangezien de meeste onwonenden van het trapveldje in huizen van woningbouwcorporatie Lefier wonen, besloot Hemme ook daar aan te kloppen, die ook spontaan bijdroegen. De gemeente doet tot slot ook een duit in het zakje. Een leeuwendeel is afkomstig van de dorpsraad zelf. Het kost ze niet één maar wel twee ribben uit het lijf, aldus Hemme. ‘Maar die kinderen verdienen het, vonden wij zelf.’

Ballonnen

Zwartemeer beschikt over ongeveer 10 speelplaatsen, maar deze gelegenheid is in een klap de grootste tot nu toe. Het onderhoud komt voor rekening van de gemeente. Wel is er afgesproken dat de bewoners zelf schoonmaakwerkzaamheden zullen uitvoeren.

Op een nog nader te bepalen datum volgt nog een grote opening, die gepaard gaat met het oplaten van ballonnen door de plaatselijke jeugd.

Bron: Emmen.nu

Het huidige trapveldje (foto: Rien Kort)
Het huidige trapveldje (foto: Rien Kort)