Eten delen en cocktails drinken aan het Raadhuisplein in Emmen

Waarom in je eentje een gerecht eten als je het eten ook gezellig met elkaar kunt delen? Dat is het idee achter de nieuwe horecazaak van Alida Schreurs aan het Raadhuisplein in Emmen, waar shared dining en cocktails straks de boventoon moeten gaan voeren.

Alida Schreurs begint in Emmen de horecazaak Thijs & Co. Foto: Eigen foto
Alida Schreurs begint in Emmen de horecazaak Thijs & Co. Foto: Eigen foto

Zeven jaar langs zocht Alida Schreurs uit Emmen naar de perfecte stek om haar horecadroom te verwezenlijken. Het oude kantongerecht in Emmen was de eerste plek waar ze haar oog op liet vallen, maar door omstandigheden ketste dat destijds af. Sindsdien bleef de Emmense zoeken, maar de perfecte match bleef lange tijd uit.

Tot ze onlangs op internet zag dat de inventaris van café Karakter te koop stond en het pand beschikbaar was voor verhuur. Direct belde ze de makelaar op. ,,Ik wilde graag aan het Raadhuisplein zitten en een mooi terras was ook belangrijk. Dus vijf dagen later stonden we hier met de makelaar en 30 december hebben we de sleutel gekregen.”

'Een goed team'

De Emmense gaat het avontuur niet alleen aan. Haar partner Tico Marlin gaat ook in de zaak aan de slag. Schreurs staat als eigenaar aan het roer en Marlin neemt als manager de dagelijkse werkzaamheden voor zijn rekening. ,,We zijn een goed team en hebben samen veel kennis en ervaring in huis”, stelt ze. ,,Ik ben belastingadviseur en weet veel van bedrijfsvoering. Tico heeft dertig jaar ervaring in het horecavak. Hij heeft veel praktische kennis over het runnen van een zaak. Van de drankjes tot de muziek, daar hoef je hem niets meer over te vertellen.”

Het etablissement moet volgens Schreurs een combinatie worden van een restaurant en een cocktailbar. ,,We mikken op mensen die gezellig een hapje en drankje willen doen. Jong en oud moet zich hier thuis voelen”, vertelt ze. Het eten op de kaart is volgens het principe van shared dining. ,,Dat zijn kleinere gerechten, die qua grootte tussen een voor- en hoofdgerecht in zitten, en die je makkelijk met elkaar kunt delen.”

Cocktails: ‘een vak apart’

De cocktails zijn de andere belangrijke pijler waarmee de Emmense zich wil onderscheiden. ,,Dat is in mijn ogen niet zomaar wat drankjes mengen, maar echt een vak apart. Daarmee bedoel ik geen shows met het gooien van flessen, maar dat je echt baas bent over de smaken in het drankje en ook kunt improviseren naar de wensen van de klant.”

Van belastingadviseur tot dansschooleigenaar

Schreurs is van vele markten thuis. Naast haar werk als belastingadviseur en straks ook in de horeca, runt ze al jaren de dansschool Salsa Emmen. Die laatste krijgt ook een plek in de nieuwe zaak aan het Raadhuisplein. Op de bovenste verdieping wordt straks op verschillende avonden les gegeven. ,,Maar de horeca en het dansen zijn wel volstrekt gescheiden van elkaar. Dat mag elkaar niet bijten”, benadrukt Schreurs. ,,De trap naar boven zit bij de ingang, dus dat stoort de mensen in het restaurant niet.”

Thijs & Co: een eerbetoon

De naam van Emmens nieuwste horecazaak is Thijs & Co: een hommage aan Schreurs’ vader. ,,Hij is een jaar geleden overleden aan kanker. Mijn vader is de persoon die me heeft gemaakt tot wie ik nu ben. Hij heeft me geleerd om te durven ondernemen en zelfstandig te zijn”, vertelt ze. ,,Als hij mij nu zou zien, dan zou hij trots op me zijn dat ik mijn hart volg en deze stap zet.”

‘Complete metamorfose’

Voor de deuren van Thijs & Co open kunnen, gaat de zaak eerst helemaal over de kop. ,,Het concept van Karakter was volledig anders dan wat wij gaan doen. Het pand krijgt dan ook een complete metamorfose.” De industriële vormgeving gaat volgens Schreurs plaatsmaken voor een meer gezellige en trendy uitstraling. Ook het terras op het Raadhuisplein wordt aangepakt. ,,We gaan hier de komende tijd druk mee aan de slag en hopen halverwege maart open te kunnen.”

(Bron: Dagblad van het Noorden)