Emmenaren maken video’s over geluk in Emmen

Thomas Nauw maakt documentaire

Thomas Nauw heeft een heel persoonlijke documentaire gemaakt over gelukkig zijn in Emmen. Aanleiding was de jaarlijkse publicatie van de ‘Atlas der Gemeenten’ met een ranking van de aantrekkelijkste grote gemeenten van Nederland. Gemeente Emmen staat al jaren op de 50e tevens laatste plaats. Het etiket onaantrekkelijk is daarmee snel opgeplakt. Thomas Nauw vindt Emmen totaal niet onaantrekkelijk, integendeel. Hij werd geïnspireerd door het onderzoek van de Erasmus Universiteit waaruit blijkt dat Emmenaren juist tot de gelukkigste inwoners van Nederland behoren. De tegenstelling tussen onaantrekkelijkheid en gelukkig zijn, was voor hem aanleiding voor het maken van de documentaire. Doordat Emmen culturele gemeente van Drenthe was in 2015-16, kon hij de documentaire met steun van gemeente Emmen samen met een team van creatieve Emmenaren realiseren.

Prominente Emmenaren

In de documentaire gaat Thomas Nauw op zoek naar wat hem en vier prominente Emmenaren gelukkig maakt in Emmen. Projectontwikkelaar Peter van Dijk, kunstenaar Ingo Leth,  kunstenaar en fotografe Saskia Boelsums en muzikant Jaap Lamfers vertellen hun eigen intieme en soms emotionele verhaal over gelukkig zijn in Emmen. Het overlijden van Thomas zijn moeder tijdens het maken van de documentaire leidde tot een keerpunt in Thomas zijn eigen visie op geluk. In de documentaire vertelt hij daarom ook zijn eigen verhaal. 

Documentaire op YouTube

De documentaire van 20 minuten staat op het YouTubekanaal van Van Goede Grond, Emmen culturele gemeente van Drenthe. Bekijk de documentaire hier.

Screenshot uit "Het geluk van Emmen"
Screenshot uit "Het geluk van Emmen"

Marcel Moes deelt geluksvideo

Ook Emmenaar Marcel Moes deelt, op eigen initiatief, zijn verhaal over gelukkig zijn in Emmen. Hij vraagt zich af hoe de economie zich verhoudt tot geluk. Via een hardlooprondje in Emmen (24,85 km) laat Moes in 4 minuten zien waarom hij gelukkig is in Emmen.

Bekijk de geluksvideo hier