Emmen mkb-vriendelijkste gemeente van Drenthe

Ondernemers uit Drenthe beoordelen Emmen als de ondernemersvriendelijkste gemeente van de provincie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar het mkb-beleid in hun vestigingsplaats. Vandaag ontving locoburgemeester Bouke Arends de prijs uit handen van Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW MKB-Noord.

De tweejaarlijkse prijs, die voor de vierde keer wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid. Het is feitelijk een grootschalig onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat, waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten.

Emmen scoort goed als het gaat om de veiligheid binnen de gemeente, de vriendelijkheid en beleefdheid en de snelheid van de betalen. “Ik ben wat beduusd”, zei locoburgemeester Bouke Arends, nadat hij de prijs had ontvangen. “De afgelopen jaren zag ik steeds andere gemeenten deze prijs winnen. Nu zijn wij aan de beurt en de voelt fantastisch.

Arends vertelde de ruim 50 aanwezigen, tijdens het speciale verrassingsontbijt voor de uitreiking van de prijs, dat het vooral een kwestie is van blijven werken en doorgaan. “Het is een verdienste van het alle mensen hier. Het onderzoek gaat namelijk over alle aspecten van ons werk: van communicatie tot beleid.”

Stimulans
De verkiezing heeft als doel gemeenten te prikkelen om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren. “De verkiezing maakt voor gemeenten helder hoe lokale ondernemers over hen denken”, zegt Lambert Zwiers, directeur VNO-NCW MKB Noord. “Dat stimuleert gemeenten om hun service richting het MKB te verbeteren.”

Zeker driekwart van de ondervraagde ondernemers in Emmen vinden dat de gemeente veel informatie heeft op haar website voor ondernemers en dat Emmen met regelmaat investeert in voorzieningen ten behoeve van het bedrijfsleven (zoals infrastructuur, bedrijventerreinen, openbare voorzieningen e.d.). Als verbeterpunt noemen ze dat de gemeente specifieker beleid kan voeren voor het midden- en kleinbedrijf en er zou meer structureel overleg gevoerd kunnen worden met de ondernemers.

Focus
De verkiezing mkb-vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, met steun van Flynth en de regionale verenigingen van VNO-NCW. Het onderzoek wordt door het Groningse onderzoeksbureau Lexnova landelijk uitgevoerd. In totaal hebben ruim 21.000 ondernemers aan het onderzoek meegewerkt. Iedere gemeente kan uiteindelijk een rapport met resultaten bestellen. “Dat maakt duidelijk hoe ze op verschillende onderdelen hebben gescoord en wat de verbeterpunten zijn. Dat zorgt weer voor een scherpe focus op de belangen van ondernemers”, zegt Zwiers.

Bron: https://www.mkb.nl/nieuws/emmen-mkb-vriendelijkste-gemeente-van-drenthe